Έφυγε από τη ζωή ο αγνός άνθρωπος του ποδοσφαιρου και όχι μόνο, Ανδρέας Παπαδήμας

Θλιβερά μαντάντα για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού έφυγε απο τη ζωή στις 19 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπαδήμας σε ηλικία 97 ετών. Σήμερα όλοι αποχαιρέτησαν για το τελευταίο αντίο τον εξαίρετο αυτό άνθρωπο. 

Ο Ανδρέας Παπαδήμας αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Για τρεις και πλέον δεκαετίες ασχολήθηκε με πάθος και άδολη αγάπη. Αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της εποχής του υπηρετώντας το ποδόσφαιρο με αφοσίωση και ευλάβεια. Υπήρξε υπόδειγμα εντός και εκτός γηπέδων, πρότυπο ζωής, συμπεριφοράς και ήθους.

Επί τρεις δεκαετίες περίπου, από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, είχε ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου μας αφήνοντας έντονα τα αποτυπώματά του ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως προπονητής. Τα πλείστα χρόνια υπήρξε ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ. Στη συνέχεια του Απόλλωνα και ακολούθως παίκτης-προπονητής στον Άρη. Εργάστηκε, επίσης, ως προπονητής, στον Ευαγόρα Πάφου, τον ΑΠΟΠ, σε ομάδες μικροτέρων κατηγοριών, στην ομάδα «ΕΛΛΑΣ» της Μελβούρνης, ενώ διετέλεσε και βοηθός του Αργύρη Γαβαλά στην Εθνική Κύπρου. Ως ποδοσφαιριστής πρωταγωνίστησε και διακρίθηκε. Αγωνιζόταν στη θέση του έξω δεξιά και διακρινόταν για την ταχύτητα, την τεχνική του, τις καλές μεταβιβάσεις του, την ομαδικότητά του και τα ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής του. Έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι τα 44 του χρόνια και ασχολήθηκε με αυτό, ως προπονητής, μέχρι τα πενήντα. Πάντα προσηνής, ευγενής και ιδιαίτερα αγαπητός, ενέπνεε τον πανταχόθεν σεβασμό.

Το ποδόσφαιρο και η κοινωνία είχαν την ανάγκη ανάδειξης και προβολής προτύπων όπως αυτό του Ανδρέα Παπαδήμα. Ενός ανθρώπου, παράδειγμα προς μίμηση, ο οποίος υπηρέτησε με θυσίες και πάθος εκείνα που αγάπησε, με όλη του τη ψυχή. Ήταν μια συνεχής προσφορά στον άνθρωπο και στην ηθική διαπαιδαγώγησή του.

Η ιστοσελίδα μας και προσωπικά ο υποφαινόμενος είχαμε τη χαρά να τον δούμε από κοντα και να μιλήσουμε για τις αναμνήσεις τους στις 15 Μαϊου 2023 σε εκδήλωση τιμής του Δήμου Λεμεσού που έγινε στην οικία του θανόντος:

Η στήλη μας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.                                                            Αιωνία σου η μνήμη εξαίρετε άνθρωπε Ανδρέα Παπαδήμα! 

Δείτε φωτογραφίες από την συγκεκριμένη εκδήλωση τιμής:

Το δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε ο Απόλλωνας.

Δείτε την ανακοίνωση του Απόλλωνα:

”Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Γενικός Διευθυντής και το προσωπικό της Εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο (Δημόσια) Λτδ, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του Ανδρέα Παπαδήμα, ο οποίος ήταν μέλος της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα Λεμεσού.

Ο Ανδρέας Παπαδήμας άφησε το σημάδι του ως ποδοσφαιριστής και βοηθός προπονητής στην ιστορία της ομάδας μας αφού συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ομάδας ως ποδοσφαιριστής από το 1956 έως το 1963. Επιπλέον, διετέλεσε βοηθός προπονητή του Αργύρη Γαβαλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας την περίοδο 1959-1960. Επίσης διετέλεσε προπονητής της ομάδας μας το 1972.

Η συνεισφορά του στον Απόλλωνα Λεμεσού θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μας.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.”

Ο Ανδρέας Παπαδήμας διακρίνεται ιστάμενος πρώτος αριστερά
Ο Ανδρέας Παπαδήμας διακρίνεται καθήμενος πρώτος αριστερά

Ο Ανδρέας Παπαδήμας διακρίνεται πρώτος αριστερά

Γραφείο Τύπου
Απόλλων Λεμεσού”