Η ΑΕΚ διέλυσε τον Ιωνικό σε μια ιστορική, μαγική νύχτα με φαντασμαγορική ατμόσφαιρα στην ‘’Αγία Σοφία’’

Φιλαδέλφεια και ΑΕΚΑΡΑ κατάπιαν τον Ιωνικό, με το 4-1 να μοιάζει φτωχό μπροστά στην ποδοσφαιρική παράσταση των ποδοσφαιριστών του Ματίας Αλμέιδα. 32.000 πιστοί δημιούργησαν κολασμένη ατμόσφαιρα στην Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena, στο πρώτο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ματς μετά από 19,5 χρόνια στα ιερά χώματα – MVP ο Γκατσίνοβιτς με δύο γκολ, Αραούχο και Γκαρσία τα γκολ της μαγικής βραδιάς, δύο ασίστ ο Ελίασον.

Σε μια κολασμένη Νέα Φιλαδέλφεια, με 32.000 πιστούς να ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ στιγμή της μεγάλης επιστροφής στο σπίτι μετά από 19,5 χρόνια, μια διαστημική ΑΕΚ με φτερά στα πόδια, σαν κάτι μαγικό να την άγγιξε εδώ, στα ιερά χώματα του Ναού, έκανε σκόνη και θρύψαλα τον άμοιρο Ιωνικό και το τελικό 4-1 μοιάζει φτωχό μπροστά στην ποδοσφαιρική παράσταση των ποδοσφαιριστών του Ματίας Αλμέιδα. Το πρώτο ιστορικό γκολ της νέας εποχής στη Νέα Φιλαδέλφεια το πέτυχε με ασύλληπτο πλασέ ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς που… χόρευε στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχε και δεύτερο τέρμα (το 4-0) και δικαίως αναδείχτηκε MVP του αγώνα. Ενδιάμεσα, ο Λιβάι Γκαρσία είχε γράψει από το πρώτο μέρος το 2-0 με κοντινή εκτέλεση, ενώ σε αυτό το ιστορικό ραντεβού στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ΜΕΓΑΣ Αραούχο, που εκτέλεσε τον Χουτεσιώτη για το τρίτο γκολ. Ουσιαστικά από την ΑΕΚ δεν υστέρησε κανείς, σε ένα ματς που ήταν κιτρινόμαυρος μονόλογος, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Νίκλας Ελίασον με δύο ασίστ.

Ο Ματίας Αλμέιδα, στο πρώτο ιστορικό ματς στην Αγιά Σοφιά – ΟΠΑΠ Arena,  παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-4-2, τον Στάνκοβιτς στα δοκάρια, τους Μουκουντί-Βίντα στόπερ, τον Ρότα δεξιά, τον Μοχαμάντι αριστερά, τους Σιμάνσκι-Πινέδα στον άξονα, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, τον Ελίασον δεξιά και τους Γκαρσία-Αραούχο στην επίθεση. Ήταν ένα πρώτο μέρος, όπου η ΑΕΚ κυριάρχησε. Κατάπιε, ισοπέδωσε και έκανε ότι ήθελε τον Ιωνικό, την ίδια ώρα που 32.000 Ενωσίτες είχαν φροντίσει να στείλουν το μήνυμα «εδώ είναι Φιλαδέλφεια», δημιουργώντας κολασμένη ατμόσφαιρα για τον αντίπαλο, που ήταν φανερό πως είχε επηρεαστεί με όσα… ζούσε! Η ΑΕΚ ξεκίνησε με το πόδι στο γκάζι λοιπόν. Δημιούργησε την πρώτη της ευκαιρία στο 2’ με τον Γκαρσία και στο 4’ άνοιξε το σκορ. Το πρώτο ιστορικό γκολ το πέτυχε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς με τρομερή κίνηση από αριστερά και εκπληκτικό φαλτσαριστό σουτ, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του  Χουτεσιώτη. Οι κιτρινόμαυροι συνέχισαν στο ίδιο τέμπο. Πρέσινγκ ψηλά, επιθετική άμυνα, άμεση ανάκτηση και εξαιρετική δημιουργία. Στο 9’ ο Αραούχο ζήτησε πέναλτι για μια επαφή που ειχε με τον Τσιριγώτη με τον Φωτιά να λέει παίζετε, ενώ τρία λεπτά μετά, απείλησε ο Βίντα με κεφαλιά. Μιλάμε για ένα πρώτο μέρος, που ο Στάνκοβιτς ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ειναι θεατής. Ο Ιωνικός αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις συνθήκες του αγώνα και έμοιαζε… παραδομένος. Η κυριαρχία της ΑΕΚ έφερε και δεύτερο γκολ στο 26’. Ο Ελίασον αυτή την φορά έκανε εξαιρετική κίνηση από δεξιά, έκανε σέντρα-λουκούμι και ο Γκαρσία πήρε μέσα αμυντικούς και  Χουτεσιώτη για το 2-0 που ήταν σκορ ημιχρόνου. Η ΑΕΚ ήλεγξε απόλυτα την κατάσταση και στο τελευταίο τέταρτο, εκείνη ήταν που δημιουργούσε και στο 37’ έφτασε κοντά και σε τρίτο τέρμα αρχικά με τον Μοχαμάντι και ακολούθως με τον Ελίασον σε φάση διαρκείας.

Χωρίς αλλαγές αλλά με την ίδια διάθεση για πίεση μπήκε στην επανάληψη η ΑΕΚ, απέναντι σε έναν Ιωνικό που ήταν φανερό πως είχε πιο ψηλά τις γραμμές του σε σχέση με το πρώτο μέρος. Η Ένωση απείλησε με το καλημέρα, μετά από ωραίο συνδυασμό και παράλληλο γύρισμα του Γκατσίνοβιτς, ενώ ο αντίπαλος, είχε την πρώτη φάση του στο ματς στο 50’ με τον Ιωαννίδη που πλάσαρε στην κίνηση άουτ υπό την πίεση του Βίντα. Στο 57’, η ΑΕΚ αναπτύχθηκε υπέροχα με κατέβασμα του Γκαρσία και παράλληλο γύρισμα του Ελίασον όμως στο σουτ που επιχείρησε ο Πινέδα η μπάλα χτύπησε στην πάνω μεριά του οριζόντιου δοκαριού και έφυγε άουτ. Το τρίτο γκολ που έψαχνε η ΑΕΚ, ήρθε εν τέλει στο 62’ όταν μετά από κλέψιμο ψηλά του Γκατσίνοβιτς ο Αραούχο κινήθηκε έξω από την περιοχή, σούταρε, η μπάλα κόντραρε σε πόδια και κατέληξε στα δίχτυα, με τον Απάτσι να πηγαίνει στο πέταλο και όλο το γήπεδο να σείεται και να τον αποθεώνει. Το… πάρτι της ΑΕΚ δεν σταμάτησε εκεί όμως. Οι παίκτες του Αλμέιδα έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο με τον κόσμο να δίνει απίστευση ώθηση και κάπως έτσι ήρθε και το τέταρτο γκολ. Ο Ελίασον με μια καταπληκτική σέντρα από δεξιά βρήκε τον Γκατσίνοβιτς στο δεύτερο δοκάρι και ο Σέρβος με πλασέ στην κίνηση έγραψε το 4-0 με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, ενώ για τον Σουηδό αυτή ήταν η δευτερη του ασιστ στο ματς. Λίγο αργότερα ο Αλμέιδα προχώρησε στις πρώτες του κινήσεις, βγάζοντας Ελίασον, Πινέδα και Γκαρσία, φέρνοντας στο ματς Άμραμπατ, Μάνταλο και Τσούμπερ. Η ΑΕΚ μπαίνοντας στο τελευταίο 20λεπτο συνέχισε με το πόδι στο γκάζι στη φλεγόμενη Φιλαδέλφεια και απείλησε με πέμπτο γκολ τόσο με τον Αραούχο (ο  Χουτεσιώτης με εκπληκτική επέμβαση το έβγαλε), όσο και με τον Βίντα. Ο Ιωνικός είχε και εκείνος μια επικίνδυνη στιγμή με το τετ-α-τετ του Μάντζη όπου ο Στάνκοβιτς χρειάστηκε να επέμβει αν και αργότερα σηκώθηκε οφ-σάιντ. Στο 93’ ο Ελευθεριάδης έφυγε στην πλάτη της άμυνας που είχε βγει ψηλά και με πλασέ μείωσε στο τελικό 4-1. Το ματς ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να έχει μια-δύο ακόμα καλές στιγμές, με σημαντικότερη αυτή του Μάνταλου, με το 4-1 στη Φιλαδέλφεια εν τέλει, να είναι τελικό σκορ και την ΑΕΚ να επιστρέφει στο σπίτι με μια μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση, σε μια κολασμένη έδρα που δημιούργησαν 32.000 πιστοί!

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς (82’ Γαλανόπουλος), Ελίασον (69’ Άμραμπατ), Πινέδα (70’ Μάνταλος), Γκαρσία (70’ Τσούμπερ), Αραούχο (88’ Κοσίδης).
ΙΩΝΙΚΟΣ (Δημήτρης Σπανός): Χουτεσιώτης, Μύγας, Ρομαό, Τσιριγώτης (87’ Σάκιτς), Αντούνες (67’ Μίλο), Κάνιας, Τσίμπσαχ (46’ Φαντιγκά), Βαλεριάνος, Λοβέρα, Οφόσου (67’ Ελευθεριάδης), Ιωαννίδης Ν. (67’ Μάντζης).

Πηγή: aek365.org