Η ΑΕΚ νίκησε στο ντέρμπι της Super League τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με ανατροπή

Μ’ ένα γκολ του Ορμπελίν Πινέδα έντεκα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα (2-1) από το γήπεδο της Λεωφόρου στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του ήττα στο εφετινό πρωτάθλημα. Η «Ενωση» ήταν εμφανώς καλύτερη ειδικά στο πρώτο μέρος και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από ένα μαγικό γκολ του Τζούρισιτς, είχε τη δύναμη να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση αρχικά με την ισοφάριση του Τσούμπερ πριν βγει το πρώτο μέρος και στη συνέχεια με τον Πινέδα που ήταν εξαιρετικός, αγωνιζόμενος στο τελευταίο τέταρτο ως αριστερός μπακ. Οσο για τον κορυφαίο παίκτη της ΑΕΚ, αυτός ήταν με διαφορά ο Στίβεν Τσούμπερ.

Με τη νίκη της αυτή η «Ενωση» κατάφερε να μην χάσει την επαφή της  με την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Οι πράσινοι» θα μπορούσαν να πάρουν τουλάχιστον την ισοπαλία, αλλά δεν διαχειρίστηκαν σωστά το παιχνίδι στο μεγαλύτερο διάστημά του.

Tο ντέρμπι λίγο έλλειψε να μην ξεκινήσει καθώς η ΑΕΚ απείλησε ότι δεν θα «κατεβεί» να παίξει αν άνοιγε στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού το πανό που έγραφε «Free the boys» και είχε άμεση συσχέτιση με τη δολοφονία του οπαδού της ομάδας της Μιχάλη Κατσούρη το βράδυ της 7ης  Αυγούστου από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το εν λόγω πανό οι «κιτρινόμαυροι» το χαρακτήριζαν προκλητικό, προσβλητικό και χυδαίο. Το πανό «ανέβηκε» πριν τη σέντρα με αποτέλεσμα οι παίκτες της ΑΕΚ να πάνε προς την φισούνα των αποδυτηρίων. Τελικά το πανό «κατέβηκε» μετά από λίγο, οι παίκτες της ΑΕΚ γύρισαν στον αγωνιστικό χώρο και ο Ιταλός διαιτητής, Σιμόνε Σότσα «σφύριξε» τη σέντρα.

Στην πρώτη φάση του ματς στο 1’ ο Μάγκνουσον τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο και αποχώρησε  δίνοντας τη θέση του στον Γεντβάι. Το παιχνίδι ξεκίνησε με γρήγορο ρυθμό και στο 6’ ο Βιλένα έκανε το σουτ εκτός περιοχής για να διώξει ο Στάνκοβιτς. Τελικά οι «πράσινοι» άνοιξαν το σκορ στο 10’ όταν ο Ιωαννίδης «έκοψε» την μπάλα προς τον Τζούρισιτς κι αυτός μ΄ ένα ασύλληπτο σουτ από πλάγια θέση μέσα από τη μεγάλη περιοχή, την έστειλε στον «ουρανό» των διχτύων της «Ενωσης» για το 1-0.

Οι «κιτρινόμαυροι» προσπάθησαν να ισοφαρίσουν άμεσα και στο 12’ ο Λιβάι Γκαρσία ξεπέρασε τον Σένκεφελντ και σούταρε για να αποκρούσει ο Μπρινιόλι. Η μπάλα έφτασε ξανά στον επιθετικό από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο που έκανε νέο σουτ για να διώξει πάνω από τη γραμμή του τέρματος ο Βιλένα.

Η ΑΕΚ… άγγιξε το γκολ και στο 24’ όταν μετά τη σέντρα του Τσούμπερ ο Λιβάι Γκαρσία έπιασε την κοντινή κεφαλιά για να πραγματοποιήσει μία σπουδαία απόκρουση ο Μπρινιόλι.  Δύο λεπτά αργότερα ο Τσούμπερ έκανε το διαγώνιο σουτ που έφυγε άουτ καθώς ο Ελίασον δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας και με τάκλιν να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Οι πράσινοι» που έψαχναν να χτυπήσουν την ΑΕΚ στην κόντρα, είχαν έναν καλό συνδυασμό στο 31’, αλλά πριν ο Ιωαννίδης πλασάρει από κοντά, τον σταμάτησε ο Κάλενς.

Η «Ενωση» πάντως συνέχισε να πιέζει και στο 36’ βρήκε το γκολ όταν μετά από μονομαχία του Χουάνκαρ με τον Λιβάι Γκαρσία, η μπάλα έφτασε στον Τσούμπερ που με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή νίκησε τον Μπρινιόλι για το 1-1 που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Η πρώτη τελική του δεύτερου μέρους ανήκει στην ΑΕΚ με τον Λιβάι Γκαρσία να κάνει στο 48’ την κατά μέτωπο επίθεση, αλλά να σουτάρει άστοχα. Στο 53’ μετά από την απομάκρυνση από τον Λιβάι Γκαρσία ο Βιλένα έπιασε ένα μονοκόματο σουτ από τον άξονα, αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ. Στο 57’ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο πόδι του ο νεοαποκτηθείς σέντερ μπακ της ΑΕΚ Αλεξάντερ Κάλενς και αποχώρησε δίνοντας τη θέση του στον Σιμάνσκι.

Ο Παναθηναϊκός περιόρισε στο δεύτερο μέρος την επιθετικότητα της «Ενωσης» και προσπάθησε να επιβάλει τον δικό του ρυθμό στο ματς. Ωστόσο η ΑΕΚ βρήκε το δεύτερο γκολ στο 69’  όταν οι παίκτες της αναπτύχθηκαν πολύ όμορφα από τα αριστερά για να κάνει το γύρισμα ο Τσούπερ και να έρθει ο Πινέδα να στείλει την μπάλα με σουτ στα δίχτυα του Μπρινιόλι για το 1-2. Η φάση ελέγχθηκε από το VAR καθώς υπήρχε η πιθανότητα να ήταν σε θέση οφ-σάιντ ο Τσούμπερ.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ισοφαρίσει στο 73’ όταν ο Ιωαννίδης έπιασε την κεφαλιά μετά τη σέντρα του Μαντσίνι για να διώξει σε κόρνερ ο Στάνκοβιτς. Το κόρνερ εκτελέστηκε από τον Βιλένα για να αστοχήσει από ευνοϊκή θέση με κεφαλιά ο Αράο. Στο 80’ η ΑΕΚ είχε ένα σουτ του Πισάρο από καλή θέση που έφυγε άουτ, ενώ στο 84’ ο Αραούχο έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Ελίαοσν που πλάσαρε όμως άουτ.

Ο Σιμόνε Σότσα, έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μήτογλου, Γκατσίνοβιτς, Μπερνάρ, Χουάνκαρ, Γαλανόπουλος, Αραούχο και Παλάσιος.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον (2’ Γεντβάι), Χουάνκαρ (79’ Μλαντένοβιτς), Πέρεθ (70’ Αράο) , Βιλένα, Τζούριτσιτς (70’ Παλάσιος), Μαντσίνι 8’ Σπόραρ), Μπερνάρ, Ιωαννίδης.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Κάλενς (57’ Σιμάνσκι), Μοχαμάντι (75’ Μάνταλος), Γαλανόπουλος (64’ Γιόνσον), Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (64’ Πισάρο), Ελίασον, Τσούμπερ, Γκαρσία (75’ Αραούχο).