Κύπελλο: Το αιώνιο ντέρμπι της Λεμεσού ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ σε λίγο, ‘’γαλάζια’’ ή ‘’κίτρινη’’ η πόλη απόψε;

Καλησπέρα από το νέο γήπεδο Λεμεσού ‘’αλφαμέγα’’ όπου σε λίγο θα έχουμε ακόμα ένα ‘’αιώνιο’’ ντέρμπι της Λεμεσού αυτό μεταξύ ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ, αυτή τη φορά σε αγώνα νοκ άουτ αγώνα της Β’ φάσης για το θεσμό του κυπέλλου. Η διεξαγωγή του σημερινού αγώνα είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Αθλητικού Δικαστή να διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους αφού ως γνωστό ο αγώνας που ήταν ορισμένος για τις  24 Ιανουαρίου δεν ξεκίνησε ποτέ.

Ένας αγώνας μεταξύ των δύο σημερνών ‘’μονομάχων’’ πάντοτε χαρακτηρίζεται από πάθος και υψηλές εντάσεις εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου αφού πέραν της νίκης υπάρχει το γόητρο για τον νικητή ειδικά στο αιώνιο Λεμεσιανό ντέρμπι. Χαρακτηριστικό του σημερινού Λεμεσιανού ντέρμπι είναι ότι οι δύο ομάδες θα έλεγε κάποιος ότι παίζουν την χρονιά. Οι δύο ομάδες δεν έχουν καλή παρουσία στο Πρωτάθλημα, βρίσκονται και οι δύο εκτός 6-άδας και όλο το βάρος για διάκριση πάει στο θεσμό του κυπέλλου. Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι αυτός που θα αποκλειστεί θα βυθιστεί σε μαύρες σκέψεις.

Η ατμόσφαιρα είναι ψυχρή και πρωτόγνωρη για ντέρμπι ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΕΛ αφού δεν υπάρχει ψυχή στις κερκίδες παρα μόνον οι 50 από κάθε ομάδα που έχουν δικαίωμα. Δεν υπάρχει αυτή η εκπληκτική ατμόσφαιρα που πάντα δημιουργούν οι οπαδοί και των δύο ‘’αιωνίων’’ με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα. Θα είναι ένα αιώνιο ντέρμπι της πόλης που όσο να’ ναι χωρίς φιλάθλους θα είναι ανούσιο και θα θυμίζει καιρό κορονοϊού.

Η ομάδα του Pablo Machin που προέρχεται από το ισόπαλο 0-0 κόντρα στον Εθνικό Άχνας εδώ στο ‘’αλφαμέγα’’, παρόλο που δεν τα κατάφερε να μπει στην 6-άδα φαίνεται ότι έχει αλλάξει αγωνιστική νοοτροπία με τον Ισπανό στον πάγκο της ομάδας και κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο με πάθος και αποφασιστικότητα για να πάρει την πρόκριση κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο, που θα τους φέρει να αντιμετωπίσουν στις 29 Φεβρουαρίου την ΑΕΚ για τους ‘’8’’ του Κυπέλλου σε μονό αγώνα εδώ στο ‘’αλφαμέγα’’ με την παρουσία των χιλιάδων οπαδών του, στην προσπάθεια τους να διακριθούν μέσω του θεσμού με την κατάκτηση του. Να μην ξεχνούμε φυσικά και το επιπρόσθετο κίνητρο γοήτρου για νίκη στο ‘’αιώνιο’’ ντέρμπι της Λεμεσού αλλά και ως ένα είδος εκδίκησης για τον περσινό αποκλεισμό στην ίδια φάση στη διαδικασία των πέναλτι.

Η ΑΕΛ μετά την λύση συνεργασίας με τον Toni Koskela και με υπηρεσιακό προπονητή τον Αλέξη Γαρμπόζη έχει δείξει αρκετή βελτίωση, με θετικά αποτελέσματα εκτός από τον τελευταίο αγώνα της κόντρα στον ΑΡΗ όπου έχασε με 4-0.  Οι ‘’γαλαζοκίτρινοι’’ θέλουν απαραιτήτως την πρόκριση για να παραμείνουν ζωντανοί για διάκριση μέσω του κυπέλλου αλλά και για λόγους γοήτρου στην πόλη και ανάκαμψης της ψυχολογίας. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ  θα δώσουν τη δική τους μάχη με πάθος και μοναδικό στόχο τη νίκη πρόκριση στους ‘’8’’ του κυπέλλου, που θα τους φέρει να αντιμετωπίσουν στις 29 Φεβρουαρίου την ΑΕΚ για τους ‘’8’’ του Κυπέλλου σε μονό αγώνα εδώ στο ‘’αλφαμέγα’’ με την παρουσία των χιλιάδων οπαδών της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Απόλλωνας την φετινή χρονιά έχει πετύχει μόνο 5 νίκες στο ‘’αλφαμέγα’’ με τις 2 εξ αυτών επί της ΑΕΛ.  Στον αγώνα του Α’ γύρου οι ‘’Γαλάζιοι’’ νίκησαν με 2-0, στον δε αγώνα του Β’ γύρου νίκησαν και πάλι οι ‘’Γαλάζιοι’’ με 1-3 ως τυπικά φιλοξενούμενοι.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι οι δύο ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες δεν είχαν στον πάγκο τους ίδιους προπονητές ως αντιπάλους. Ο μεν Απόλλωνας στον Α’ γύρο είχε τον Vladan Milojevic η δε ΑΕΛ τον Χρήστο Χαραλάμπους. Στον Β’ γύρο ο Απόλλωνας είχε τον σημερινό προπονητή Pablo Machin όμως η ΑΕΛ είχε και πάλι τον Χρίστο Χαραλάμπους, αλλά σήμερα τον Αλέξη Γαρμπόζη.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε ένα ντέρμπι με πάθος και ένταση αφού ο ηττημένος θα βρεθεί σε μαύρο φεγγάρι.

Σε τέτοιους αγώνες ντέρμπι πολλές φορές οι τακτικές και τα ονόματα βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα και κυρίαρχο ρόλο παίζουν το καθαρό μυαλό, το πάθος αλλά και η θέληση που θα ‘’βγάλουν’’ οι μονομάχοι εντός αγωνιστικού χώρου.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων  εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και τις κινήσεις τακτικής των δύο προπονητών Pablo Machin και Αλέξη Γαρμπόζη.

Δείτε το φύλλο αγώνα με τις 11-αδες και τους αναπληρωματικούς: