Νίκη Ευρώπης για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ που επιβλήθηκε του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με 1-0

Ο Παναθηναϊκός με σκόρερ τον Αϊτόρ που έχει βρει δίχτυα και στα τρία εντός έδρας παιχνίδια των playoffs πήρε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο μπροστά σε μια κατάμεστη Λεωφόρο και πήρε ένα τρίποντο που τον διατηρεί σε θέση Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του ντέρμπι αιωνίων στη Λεωφόρο επικρατώντας του Ολυμπιακού με 1-0 με σκόρερ τον Αϊτόρ ο οποίος έχει βρει δίχτυα και στα τρία εντός έδρας παιχνίδια των playoffs με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και πήρε έτσι ένα σημαντικό τρίποντο που τον διατηρεί σε θέση Ευρώπης.

Οι πράσινοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και μπροστά σε μια κατάμεστη Λεωφόρο μπόρεσαν να δώσουν χαρά στον κόσμο τους που βρέθηκε στο γήπεδο και είδαν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς να νικάει για πρώτη φορά φέτος τον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός είχε μια και σημαντική απουσία πριν το ντέρμπι, αυτή του Χουάνκαρ, ο οποίος αποβλήθηκε στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στην αναμέτρηση. Ο Σάντσες κλήθηκε να τον αντικαταστήσει και πήρε θέση στο αρχικό σχήμα του τριφυλλιού ενώ την ίδια ώρα στο δίλημμα Μαουρίσιο ή Βιγιαφάνιες ο Γιοβάνοβιτς αποφάσισε να βάλει τον Βραζιλιάνο και να δώσει επιπλέον ύψος στο τριφύλλι.

Κάτω από τα γκολπόστ ήταν ο Μπρινιόλι, στα δεξιά έπαιξε ο Κώτσιρας και αριστερά ο Σάντσες ενώ το δίδυμο στα στόπερ ήταν οι Βέλεθ, Σένκεφελντ. Μπροστά τους έπαιξε ο Πέρεθ έχοντας δίπλα του στα δεξιά τον Γκατσίνοβιτς και αριστερά τον Μαουρίσιο ενώ στην τριάδα της επίθεσης ξεκίνησε στα δεξιά ο Παλάσιος, αριστερά ο Αϊτόρ και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.

Από πλευράς Ολυμπιακού η έκπληξη του Πέδρο Μαρτίνς άκουγε στο όνομα του Μαμαντού Κανέ με τον 25χρονο μέσο από την Γουινέα να κάνει το ντεμπούτο του στη Super League και τον Μαντί Καμαρά να μένει εκτός αποστολής.

Στην εστία των φιλοξενούμενων ήταν ο Βατσλίκ με τον Λαλά να παίζει στο δεξί άκρο και τον Ρέαμπτσουκ αριστερά ενώ οι Παπασταθόπουλος – Σισέ βρέθηκαν στο κέντρο της άμυνας. Τα δύο χαφ του Ολυμπιακού ήταν οι Εμβιλά και Κανέ ενώ η τριάδα μπροστά τους σε αυτό το 4-2-3-1 αποτελούνταν από τους Μασούρα στα αριστερά, Ροντρίγκες στα δεξιά και τον Αγκιμπού Καμάρα πίσω από τον Ελ Αραμπί που προτιμήθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Το ντέρμπι στην κατάμεστη Λεωφόρο ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και με δύο σημαντικές ευκαιρίες σε διάστημα έξι λεπτών από τους Μασούρα και Αϊτόρ να βάλουν μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αντίστοιχα αλλά οι δύο εξτρέμ αστόχησαν από πλεονεκτικές θέσεις.

Αρχικά στο 4′ ο Ελ Αραμπί έγινε αποδέκτης της μπάλας στο χώρο του κέντρου και έβγαλε μια εξαιρετική διαγώνια μπαλιά στον Ροντρίγκες που βγήκε από τα αριστερά, αυτός έκανε την παράλληλη μπαλιά προς το ύψος του πέναλτι όπου είχε κάνει κίνηση φορ ο Μασούρας. Ο Έλληνας εξτρέμ επέλεξε να κάνει κοντρόλ και να μην σουτάρει απευθείας με αποτέλεσμα να ανοίξει το κοντρόλ του και την ώρα που έκανε το σουτ έπεσαν μπροστά του Βέλεθ – Σάντσες που βρήκαν τη μπάλα, ανέκοψαν την πορεία της και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε.

Δύο λεπτά αργότερα ο Βέλεθ από την άμυνα του Παναθηναϊκού χτύπησε στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα στα δεξιά και τον Λαλά με τον Αϊτόρ να γίνεται κάτοχος της μπάλας να μπαίνει από τα αριστερά και από το ύψος της μικρής περιοχής ο Ισπανός έκανε το σουτ με τη μπάλα να βρίσκει στον ώμο του Βατσλίκ και να καταλήγει κόρνερ.

Το τριφύλλι εκμεταλλεύτηκε το μομέντουμ και συνέχισε να πιέζει αλλά χωρίς αποτέλεσμα ενώ δύο-τρία συνεχόμενα κόρνερ που κέρδισε δεν μπόρεσε να τα εκμεταλλευτεί.

Ο Ολυμπιακός “χτύπησε” ξανά στην αντεπίθεση στο 20′ με τον Ροντρίγκες να μπαίνει στην περιοχή από τα δεξιά την ώρα που είχε δύο συμπαίκτες του μέσα στην περιοχή και ο Παναθηναϊκός αμυνόταν επίσης με τρεις ποδοσφαιριστές. Ο εξτρέμ των φιλοξενούμενων επέλεξε να πάει σε παράλληλη σέντρα και όχι σουτ προς την εστία του Μπρινιόλι με τον Μασούρα στο δεύτερο δοκάρι να σπρώχνει τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε από τον δεύτερο βοηθό.

Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να απειλήσει ξανά στο 30′ όταν σε κόρνερ από τα δεξιά με τον Αίτόρ ο Βατσλίκ αναγκάστηκε να διώξει δύσκολα με τη μπάλα να έχει πάρει κατεύθυνση προς την εστία του.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν τη μπάλα στα πόδια τους και προσπάθησαν να πιέσουν την άμυνα του τριφυλλιού χωρίς αποτέλεσμα όμως γιατί πότε ο Βέλεθ, πότε ο Κώτσιρας, πότε ο Μπρινιόλι απομάκρυναν εύκολα τη μπάλα από την περιοχή των πράσινων.

Ο Αϊτόρ σκοράρει

Το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι αρχικά απείλησαν στο 41′ με τον Αϊτόρ να δίνει στον Παλάσιος ο οποίος μπήκε από τα δεξιά, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα βρήκε των εξωτερική πλευρά της εστίας του Βατσλίκ.

Στο επόμενο λεπτό όμως οι πράσινοι άνοιξαν το σκορ μετά από μια άψογη επίθεση με έξι πάσες και πέντε παίκτες του τριφυλλιού να αλλάζουν τη μπάλα. Ο Πέρεθ έδωσε στον Κώτσιρα, ο οποίος με τη μία έδωσε στον Παλάσιος. Ο Αργεντινός πάσαρε στον Γκατσίνοβιτς που είχε βρεθεί στο δεξί άκρο, ο Σέρβος γύρισε ξανά προς τον Κώτσιρα και έκανε την κάθετη κίνηση προς την περιοχή, πήρε ξανά τη μπάλα και την γύρισε προς το ύψος του πέναλτι εκεί όπου ήρθε ο Αϊτόρ και ο Ισπανός αυτή τη φορά με το δεξί πόδι νίκησε τον Βατσλίκ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.