Τμήμα Διαιτησίας ΚΟΠ: Σωστά ακυρώθηκαν τα δύο γκολ του ΑΠΟΕΛ (Ανάλυση)

Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ αναλύει και επεξηγεί φάσεις για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR , της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR.

Να σημειωθεί πως οι φάσεις οι οποίες επεξηγούνται, αφορούν μόνο περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Πιο κάτω, η επεξήγηση των φάσεων που προέκυψαν για την 4η αγωνιστική της Β’ φάσης του Πρωταθλήματος Cyta.

ΑΠΟΕΛ – Απόλλων, 6ο  λεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή
: Γκολ.
VAR: Παρέμβαση, έλεγχος της φάσης, ακύρωση τέρματος για χέρι του επιθετικού σε φάση επιθετικής προσπάθειας.
Επεξήγηση: Ο επιθετικός (αρ. 11) στο ξεκίνημα της φάσης, προσπαθεί να σταματήσει την μπάλα με το χέρι του. Γίνεται παράβαση με το χέρι και συνεχίζει την προσπάθεια του προς τους αμυνόμενους ποδοσφαιριστές βάζοντας τους πίεση. Η μπάλα πάει σε αμυνόμενο που δίνει την μπάλα σε συμπαίκτη του στη μεγάλη περιοχή ο οποίος, υπό την πίεση του ίδιου επιθετικού (αρ. 11), προσπαθεί να διώξει την μπάλα. Ο επιθετικός με τον αριθμό 20 γίνεται κάτοχος της μπάλας και σκοράρει. Ο διαιτητής δεν αντιλήφθηκε το χέρι και λανθασμένα κατακύρωσε το τέρμα. Το VAR έκανε έλεγχο στη φάση και διαπίστωσε παράβαση για χέρι και σωστά έκανε παρέμβαση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR. Ο διαιτητής μετά από on field review, άλλαξε σωστά την απόφαση του.
Επεξήγηση πρωτοκόλλου του VAR – Φάση επιθετικής κατοχής (attacking possession phase):
-Η απόφαση για ένα τέρμα ή ένα πέναλτι μπορεί  να αλλάξει μόνο αν ο διαιτητής κάνει λάθος και δεν τιμωρήσει παράβαση που προνοείται από τον κανονισμό 12,  με συνέπεια, η ομάδα που επιτίθεται, να πάρει κατοχή της μπάλας, ως αποτέλεσμα διεκδίκησης της μπάλας από αντίπαλο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά που ο επιθετικός με τον αριθμό 11 προσπάθησε να σταματήσει την μπάλα με το χέρι υποπίπτοντας σε παράβαση χεριού (κανονισμός αριθμός 12), συνέχισε να διεκδικεί την μπάλα από τους αντιπάλους του βάζοντας τους συνεχή πίεση, οπόταν η ενέργεια των αμυντικών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έλεγχος της μπάλας.  Η αμυνόμενη ομάδα αποκτά κατοχή / έλεγχο της μπάλας όταν  ο αμυνόμενος ποδοσφαιριστής «παίζει την μπάλα χωρίς να βρίσκεται υπό πίεση από αντίπαλο ποδοσφαιριστή».

VIDEO ΑΠΟΕΛ – ΑΠΟΛΛΩΝ, 6ο λεπτό

ΑΠΟΕΛ – Απόλλων, 89ολεπτό
Αρχική απόφαση διαιτητή: Γκολ.
VAR: Παρέμβαση, έλεγχος της φάσης, ακύρωση τέρματος για offside.
Απόφαση διαιτητή μετά τον έλεγχο από το VAR: Ακύρωση τέρματος για offside.
Επεξήγηση: Ο βοηθός διαιτητής ακολουθώντας τη διαδικασία του offside, σε μια πολύ οριακή φάση, καθυστέρησε να σηκώσει τη σημαία και κατακύρωσε το τέρμα. Έγινε έλεγχος της φάσης από το VAR με την ορθή χρήση της γραμμής και με την χρήση της μεθόδου του τριγωνισμού που παρέχει το λογισμικό. Μετά τον έλεγχο από το VAR, ο διαιτητής ορθά άλλαξε την απόφαση του.