Provoli Sports - FIBA Eurobasket

Τι ειπώθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη της ΚΟΚ για την υποβολή υποψηφιότητας της Κύπρου για το Eurobasket 2025

Στο πάνελ βρισκόταν και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ο επίσημος προσκεκλημένος της ΚΟΚ ο θρύλος του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο πρόεδρος της ΚΟΚ, Ανδρέας Μουζουρίδης ανέφερε: “Ενδεχόμενη ανάθεση της διοργάνωσης θα έχει πολλά οφέλη και δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη”

“Αισθανόμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα. Θα θέσει την καλαθόσφαιρα της Κύπρου σε νέα εποχή. Είναι η ευκαιρία μας να δείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε πολλά φτάνει να λειτουργήσουμε συντονισμένα. Η στήριξη της κυβέρνησης είναι σημαντική. Παρόμοια διοργάνωση στην Κύπρο δεν έχει ξαναγίνει”

“Μερικά από τα οφέλη είναι:

  • Πολιτική προσέγγιση θα έχει πολιτική χροιά. Θα φιλοξενήσουμε μεγάλες προσωπικότητες του αθλητισμού και της πολιτικής.
  • Επιλογή ομάδων: Κάθε χώρα δικαιούται μια ομάδα επιλογής. Λόγω των αδελφικών σχέσεων με την Ελλάδα η επιλογή μας είναι να γίνουν στην Κύπρο οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδος. Στο ενδεχόμενο που εξασφαλίσει συμμετοχή η Ελλάδα θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο.
  • Κάθε διοργανώτρια θα δικαιούται να έχει συμμετοχή στη διοργάνωση. Αυτό θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον της Κυπριακής καλαθόσφαιρας. Η εξέλιξη της καλαθόσφαιρας μας είναι ανοδική. Μπορούμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη.
  • Προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Το είδαμε με πολλές επιτυχίες που έγιναν στο παρελθόν από Κυπριακές ομάδες και έφεραν τεράστια οφέλη. Θα αναδειχθεί και το Κυπριακό πρόβλημα
  • Αθλητικός τουρισμός: Αυτές οι διοργανώσεις προσελκύουν πολλούς χιλιάδες φιλάθλους και ειδικά τον Σεπτέμβρη στην Κύπρο ο καιρός είναι καλοκαιρινός και προσφέρεται για διακοπές
  • Οικονομικά δεδομένα: Το συνολικά έξοδα είναι 5.6 εκατομμύρια ευρώ. Τα οφέλη είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια”

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε: “Είναι μια ιστορική μέρα για την Κύπρο. Ευχόμαστε το μεγάλο γεγονός να γίνει στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι μια χώρα ταυτισμένη με τις επιτυχίες της Ελλάδας. Όπως το 1987 όταν ξεχυθήκαμε στους δρόμους για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας. Αυτό οδήγησε τους νέους μας στο μπάσκετ. Σχετικά με το μέγεθος της Κύπρου είχαμε και πολύ καλά αποτέλεσματα. Στην αρχή νόμιζα ότι με κοροϊδεύαν για την διοργάνωση όμως όταν μου έδειξαν την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει κατάλαβα ότι το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας. Βάζουμε την Κύπρο στο χάρτη του παγκόσμιου αθλητισμού. Εϋχομαι καλή τύχη. Η καλύτερη στιγμή θα είναι να δούμε στην Κύπρο να παίζει και η επίσημη αγαπημένη. Θα αποτελεί και φυσική της έδρας σε αυτό το ενδεχόμενο. Εύχομαι οι προσπάθειες να ευοδωθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας”

Ο δήμαρχος της Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης ανέφερε: “Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή τη προσπάθεια. Στην περίπτωση που επιλεγεί η Λεμεσός θα αποτελέσουν αυτοί οι αγώνες αξιομνημόνευτο γεγονός. Πριν 3 μήνες διοργανώσαμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου 3ης Κατηγορίας. Τώρα διεξάγεται το πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης. Είμαστε προπονημένοι. Καλή επιτυχία στις προσπάθειες σας”

Πρόεδρος ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης. “Όταν το μάθαμε το κρατήσαμε σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όταν είδαμε το πλάνο εντυπωσιαστήκαμε και μπήκαμε στο ίδιο καράβι με την ομοσπονδία. Είναι ένα εγχείρημα που είμαστε βέβαιοι πως θα έχει ευτυχή κατάληξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή την ιδέα. Ήρθαμε όλοι εδώ από τον ΚΟΑ για να δείξουμε ότι είμαστε μαζί σας. Δεν περίμενα εδώ τον Διαμαντίδη. Τον θαύμαζα και εγώ μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Θα σε ξαναδούμε όταν πάρουμε το χρίσμα για τη διοργάνωση”

Γιώργος Χρυσοστόμου, πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής: “Είναι ιστορική στιγμή για την καλαθόσφαιρας. Η Κύπρος έχει φτάσει στο σημείο να διεκδικεί ένα Όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Ενώνουμε δυνάμεις για το κοινό καλό. Η ΚΟΚ έχει κάνει εξαιρετικό έργο. Η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τη διεκδίκηση της διοργάνωσης. Να είστε σίγουρη ότι η ΚΟΕ θα στηρίξει την προσπάθεια. Είναι από τις ιστορικές ευκαιρίες που έχει η Κύπρος. Θα φέρει πολλά οφέλη. Μια τέτοια διοργάνωση με κορυφαίες ομάδες θα δώσουν πολλά στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Είμαι σίγουρος ότι η ΚΟΚ θα είναι ισχυρός διεκδικητής της διοργάνωσης. Το κράτος τηρεί την πιο σωστή στάση που μπορεί να έχει και αυτό θα είναι κλειδί για την ανάθεση της διοργάνωσης. Είναι ένα άθλημα που λατρεύτηκε και στην Κύπρο και πρέπει να το σπρώξουμε ακόμα πιο ψηλά. Σε περίπτωση ανάθεσης θα γίνουν διάφορα event όπως το 3 on 3”.

Πρόεδρος επιτροπής προγραμματισμού, Μαρκ Κληρίδης: “Η Κύπρος σαν οικοδέσποινα των μεγάλων θηρίων φάνταζε σαν ένα όνειρο. Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά. Ήταν φανερά εφικτό να φιλοξενήσουμε ένα όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Η προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, η δυνατότητα για τους Κύπριους να δουν αστέρες του μπάσκετ και η συμμετοχή της Εθνικής Κύπρου στο κορυφαίο επίπεδο. Θα υπάρχει θετικό πρόσημο και στην οικονομία της χώρας. Αν το Δ.Σ της FIBA μας εμπιστευθεί θα μείνει και κληρονομιά στην Κύπρο. Ανακαίνιση του Παλε Ντε Σπορ στη Λεμεσό. Θα φιλοξενήσει κι άλλες διοργανώσεις στη συνέχεια. Είναι η πιο σημαντική διοργάνωση που θα αναλάβει η Κύπρος μας”.

Δημήτρης Διαμαντίδης: “Εύχομαι καλή επιτυχία. Είμαι ενθουσιασμένος. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία και εύχομαι όλα να πάνε καλά”