Χρόνια Πολλά για τη γενέθλια μέρα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Λεμεσού

70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ 

Αρκετά σωματεία που είχαν έντονο το στοιχείο της εθνικής ταυτότητας στην Κύπρο, είχαν πάντοτε άρρηκτη σχέση με τους αγώνες της χώρας με μοναδικό σκοπό την Ένωση με την Ελλάδα, ή και έπειτα μετά τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, την διαφύλαξη του ελληνικού στοιχείου.

Τέτοια στενή ήταν και η σχέση των ανθρώπων του ΑΠΟΛΛΩΝΑ με την ΕΟΚΑ και τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου απ’ τον Βρετανό κατακτητή. Μάλιστα, όλα αυτά συνέβησαν πριν ακόμη γεννηθεί επίσημα το σωματείο! Συγκεκριμένα, στις 7 Μαρτίου 1953, συστάθηκε η επιτροπή Αγώνα με μπροστάρηδες τους Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Γρίβα Διγενή και την 1η Απριλίου 1955, ο αγώνας της ΕΟΚΑ άρχισε και επίσημα.

Η εθνική αυτή οργάνωση έκρινε ότι θα έπρεπε και στη Λεμεσό, όπως σε όλες τις πόλεις της Κύπρου να οργανωθούν οι νέοι της για να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού. Συνεπώς, κάπως έτσι προτιμήθηκε στην Λεμεσό, το κομμάτι της οργάνωσης των νέων να το αναλάβει ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ, ένα σωματείο με ήδη εθνικούς προσανατολισμούς, Ήταν η 14η μέρα μηνός Απριλίου του 1954, ημέρα Τετάρτη όταν εγεννήθη το θέλημα των εθνικόφρονων της Λεμεσού.

Τα 27 ιδρυτικά μέλη: Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Ψυλλίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Γιαννάκης Αγρότης, Ανδρέας Νεοκλέους, Μανώλης Σαββίδης, Αντωνάκης Φουρλάς, Λουκάς Φουρλάς, Σοφοκλής Ποταμίτης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μελής Χαραλάμπους, Φώτης Ιακωβίδης, Σταύρος Ματθαίου, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Αβραάμ, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστάκης Αριστείδου, Κώστας Σαλαμιώτης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Άντρος Ξενοφώντος, Ανδρέας Καραπατέας, Χάρης Καραπατέας, Σπύρος Χριστοφίδης, Θεοχάρης Σταύρου, Πάμπος Παπαδούρης, Σωτήρης Χριστοδούλου και Κώστας Παναγιώτου.

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ για τα 70 χρόνια ιστορίας:

”Χρόνια πολλά απανταχού Απολλωνίστες! Ο θρύλος μας κλείνει 70 χρόνια ζωής… 70 χρόνια Θρύλου! Να μας ζήσει και ενωμένοι συνεχίζουμε για να γράψουμε νέες χρυσές σελίδες στην ένδοξη ιστορία μας!”