Ένας ερασιτέχνης τερματοφύλακας εγραψε ιστορία για τη νέα ιστορική Bordeaux

Την είδηση ότι η Μπορντό κήρυξε πτώχευση και έχασε την επαγγελματική της άδεια λογικά την έχετε διαβάσει οι περισσότεροι. Κάποιοι ίσως να αναρωτήθηκαν «και τώρα, τι;». Γι’αυτό είναι εδώ το Σομπρέρο.
Μετά τη «διάλυση» οι Γάλλοι έψαξαν να βρουν μια λύση για να σώσουν ό,τι σώζεται. Οι προσπάθειες όμως δεν έπιασαν τόπο και ο σύλλογος ξέμεινε με μια μόνο επιλογή: Να ξεκινήσει από την 4η κατηγορία ως ερασιτεχνικό σωματείο. Για να γίνει αυτό έπρεπε πρώτα να επιλυθούν κάποια θεματάκια. Η Μπορντό είχε χάσει το γήπεδο, το προπονητικό κέντρο και όλους τους παίκτες της.
Με συνοπτικές διαδικασίες η διοίκηση ανακοίνωσε την Τετάρτη το νέο της ρόστερ. Όλο. Με τη μια. Το ρόστερ φτιάχτηκε σε κάποιο βαθμό με τη λογική «ξέρεις κανέναν που να είναι καλός στη μπάλα, να έχει χρόνο και να είχε όνειρο να φορέσει τη φανέλα μιας ιστορικής ομάδας;». Αυτό το συνονθύλευμα βετεράνων, πιτσιρικάδων που ξέμειναν από την ακαδημία και μερικών άλλων άγνωστων νεοφερμένων γυρολόγων είχε τρεις ολόκληρες μέρες στη διάθεση του για να φτιάξει μια αξιόμαχη εντεκάδα και να παίξει το Σάββατο το πρώτο του ματς απέναντι στην 6η της βαθμολογίας (το πρωτάθλημα βρίσκεται στην 3η αγωνιστική, οι πρώτοι δυο αγώνες της Μπορντό αναβλήθηκαν γιατί… τότε δεν υπήρχε Μπορντό).
Το παιχνίδι διεξήχθη σε ένα γηπεδάκι λίγο έξω από την πόλη και ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Η αποστολή της Μπορντό αποτελούταν από 14 ποδοσφαιριστές. Ακόμα κι έτσι εκατοντάδες οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο αναχώρησης του πούλμαν, τους αποθέωσαν και τους εμψύχωσαν. Το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες δεν ήξεραν τα ονόματα όλων των συμπαικτών τους έκανε μπαμ εξ αρχής.
Η Μπορντό δέχτηκε αρκετές φάσεις και αναπόφευκτα έμεινε πίσω στο σκορ στο 50′. Το 0-1 έμεινε μέχρι το 95ο λεπτό. Στην τελευταία φάση του αγώνα η Μπορντό κέρδισε φάουλ σε καλή θέση για ένα γέμισμα στην περιοχή. Η σέντρα έγινε και από όλους τους πιθανούς σκόρερ, τη μπάλα έστειλε στα δίχτυα ο τελευταίος στη λίστα. Ο τερματοφύλακας της!
Το ματς έληξε 1-1, ο πόντος μπήκε στο σακούλι και η ιστορία έγραψε ότι το πρώτο γκολ στη νέα εποχή της Μπορντό του Ζιντάν, του Ζιρές, του Τιγκανά το έβαλε ένας 21χρονος ερασιτέχνης τερματοφύλακας!
Τόσα χρόνια καταγραφής ιστοριών και ακόμα μας εντυπωσιάζει το πόσο υπέροχα τρελό μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο.