Η Ισπανία με άνεση έριξε τεσσάρα στη Γεωργία και πέρασε στους ”8” του Euro 2024

Η Ισπανία έκανε επίδειξη δύναμης στο παιχνίδι της με την Γεωργία στην Κολωνία για την φάση των «16» του Euro 2024 και επικρατώντας με 4-1 προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία σε ένα εγώνα που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως πρόωρος τελικός.

Οι παίκτες του Λουίς Ντε Λα Φουέντε ήταν ανώτεροι σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και παρά το γεγονός ότι έμειναν πίσω στο σκορ από το αυτογκόλ του Ρομπέν Λε Νορμάν, κατάφεραν με απόδοση υψηλού επιπέδου να ανατρέψουν την σε βάρος τους κατάσταση και να φτάσουν σε μια άνετη πρόκριση. Η Γεωργία πάλεψε όσο μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο ματς, αλλά στη συνέχεια υποτάχτηκε στην ανωτερότητα των «φούριας ρόχας».

Η Ισπανία πήρε από το πρώτο λεπτό την μπάλα στην κατοχή της κι άρχισε να… πολιορκεί την περιοχή των Γεωργιανών. Μόλις στο 4’ μετά το γύρισμα του Καρβαχάλ, ο Πέδρι έκανε την προβολή για να μπλοκάρει ο Μαμαρντασβίλι. Στο 10’ οι «φούριας ρόχας» έχασαν και νέα ευκαιρία με τον Καρβαχάλ να πιάνει τη γυριστή κεφαλιά και τον γκολκίπερ των Γεωργιανών να πραγματοποιεί μια δύσκολη απόκρουση. Κι εκεί που οι Ισπανοί πίεζαν για το γκολ τελικά το δέχτηκαν στο 18’ όταν μετά τη σέντρα του Κακαμπάτζε, ο Λε Νορμάν στην προσπάθειά του να διώξει την μπάλα υπό την πίεση του Κβαρατσχέλια την έστειλε με το σώμα στα δίχτυα του Σιμόν για το 0-1.

Οι Ισπανοί βγήκαν αμέσως μετά το γκολ που δέχτηκαν στην επίθεση και στο 22’ ο Ρουίθ μέσα από τη μεγάλη περιοχή εξαπέλυσε το δυνατό σουτ για να μπλοκάρει ο  Μαμαρντασβίλι. Στο 34’ ο Κουκουρέγια έκανε το συρτό σουτ για να πέσει στην αριστερή του γωνία ο Γεωργιανός γκολκίπερ και να αποκρούσει. O ευκαιρίες για την Ισπανία συνεχίστηκαν και στο 38΄ο Μαμαρντασβίλι απέκρουσε το σουτ του Γουίλιαμς. Ωστόσο στο επόμενο λεπτό η άμυνα των Γεωργιανών δεν άντεξε και ο Ρόδρι με συρτό σουτ λίγο έξω από την περιοχή έστειλε την  μπάλα να καταλήξει στην αριστερή γωνία του Μαμαρντασβίλι για το 1-1 που ήταν και το σκορ του πρώτου μέρους.

Στη φάση του γκολ του Ρόδρι υπήρξε έλεγχος στο VAR για οφσάιντ, ωστόσο δεν καταλογίστηκε παράβαση.

Η Ισπανία μπήκε δυνατά και στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο στο 48’ η Γεωργία πλησίασε  στο δεύτερο γκολ με τον Κβαρατσχέλια να βλέπει εκτός θέσης τον Σιμόν και να επιχειρεί ένα μακρινό σουτ που δεν βρήκε όμως για λίγο στόχο.

Στο 51’ ο Γιαμάλ εκτέλεσε ένα φάουλ από εξαιρετική θέση για να αποκρούσει δύσκολα ο Μαμαρντασβίλι. Αμέσως μετά (51’) όμως ο Γιαμάλ βρήκε με σέντρα ακριβείας τον Ρουίθ που με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των Γεωργιανών για το 2-1 υπέρ των Ισπανών. Στο 53’ ο Γιαμάλ απείλησε ξανά  μ’ ένα πλασέ εκτός περιοχής που πέρασε λίγο άουτ.

Στο 63’ η Ισπανία έχασε τεράστια ευκαιρία να σημειώσει και τρίτο γκολ, όταν ο Γιαμάλ πλάσαρε αμαρκάριστος άουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή των Γεωργιανών.

Η Γεωργία προσπάθησε να απειλήσει στην κόντρα και στο 68’ ο Τσιταϊσβίλι βρέθηκε σε πολύ καλή θέση, αλλά σούταρε άουτ.

Τελικά η Ισπανία «κλείδωσε» τη νίκη και την πρόκριση μ ένα τρίτο γκολ (3-1) που πέτυχε στο 75’ με καταπληκτική ενέργεια και άπιαστο σουτ ο Νίκο Γουίλιαμς.

Οι «φούριας ρόχας» δεν… κατέβασαν ταχύτητα μετά το τρίτο γκολ που πέτυχαν και στο 78’ έχασαν νέα μοναδική ευκαιρία με τον Ολμο να μην μπορεί να νικήσει από κοντά με πλασέ τον γκολκίπερ της Γεωργίας.

Η Ισπανία συνέχισε να κυριαρχεί πλήρως στον αγωνιστικό χώρο κι αφού έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Γιαμάλ στο 81’ και στο 82’ πέτυχε και τέταρτο γκολ (84’ ) με καλοζυγισμένο σουτ του Ολμο μέσα από τη μεγάλη περιοχή.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Γάλλος  Φρανσουά Λετεσιέ.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ντα Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ (81’ Νάβας), Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια (66’ Οϊαρθάμπαλ), Πέδρι (52’ Ολμο), Ρόδρι, Ρουίθ (81’ Μερίνο), Γιαμάλ, Μοράτα (66’ Γκριμάλντο), Γουίλιαμς.

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κακαμπάτζε, Γκβελεσιάνι (79’ Κβεκβεσκίρι), Κάσια, Ντβάλι, Λοχοσβίλι (63’ Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (46’ Αλτουνασβίλι), Κοτσορασβίλι, Τσακβετάντζε (63΄ Νταβιτασβίλι), Μικαουτάντζε (79΄Ζιβζιβάτζε), Κβαρατσχέλια.