”Η μάχη των μαχών”! ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΠΟΕΛ σε λίγο στο Τσίρειο

Καλησπέρα από το Τσίρειο Στάδιο, όπου σήμερα πέφτουν όλα τα φώτα  του ενδιαφέροντος από όλους τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο. Ο Πρωτοπόρος της βαθμολογίας με 52β ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ αντιμετωπίζει τον 2ο της βαθμολογίας με 51β ΑΠΟΕΛ. Ένας αγώνας που χαρακτηρίζεται με διάφορες επικεφαλίδες όπως:

‘’Η μάχη των μαχών’’, ‘’Ένας αγώνας χωρίς αύριο’’, ‘’Τελικός Πρωταθλήματος’’, ”Και τωρα οι 2 τους” κλπ.

Έφτασε η ώρα λοιπόν για να τα ‘’πουν’’ ενώπιος ενωπίω. Σε τέτοιους αγώνες πολλές φορές οι τακτικές και τα ονόματα περνανε σε δεύτερη μοίρα αφού κυρίαρχο ρόλο παίζει το καθαρό μυαλό, το πάθος και η θέληση που θα ‘’βγάλουν’’ οι μονομάχοι εντος αγωνιστικού χώρου. Είναι ένας αγώνα που ναι ίσως καθορίσει και τον Πρωταθλητή σε μεγάλο ποσοστό, όμως η ουσία είναι ότι μετά το τέλος αυτού του ‘’τελικού’’ θα υπάρχουν ακόμα 2 ‘’τελικοί’’ για τους ‘’Γαλάζιους’’ και τους ‘’Γαλαζοκίτρινους’’. Από την άλλη όμως αυτός που θα βρίσκεται στην κορυφή μετά το τελικό σφύριγμα, θα πάει με ανεβασμένη ψυχολογία και δυναμική στις 2 τελευταίες στροφές του μαραθωνίου του Πρωταθλήματος για κατάκτηση του τίτλου.

Οι Γαλάζιοι του Alexander Zorniger αγνοούν τη νίκη  από τις 10 Φεβρουαρίου 2022,  όταν νίκησαν για τελευταία φορά στο τοπικό ντέρμπι της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος την ΑΕΛ με 2-1. Έκτοτε έχουν ένα αρνητικό σερί χωρίς νίκη 9 αγωνιστικών (8 ισοπαλίες με τις 2 από αυτές στην κανονική περίοδο και οι 6 στα Playoff και 1 ήττα), ισοφαρίζοντας το αρνητικό σερί χωρίς νίκη της περιόδου 2004-2005. Η διαφορά είναι ότι την περίοδο εκείνη ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ είχε μία άσχημη πορεία και κινδύνευε μάλιστα με υποβιβασμό μέχρι και 3 αγωνιστικές πριν την λήξη του Πρωταθλήματος. Στην φετινή χρονιά η πορεία είναι διαφορετική, είναι πορεία Πρωταθλητισμού και οι 9 συνεχόμενοι αγώνες χωρίς νίκη είναι πάρα πολλοί για μία ομάδα της πρωταγωνιστικής εμβέλειας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ (87 ημέρες χωρίς νίκη). Είναι σίγουρο ότι οι ποδοσφαιριστές των ‘’Γαλάζιων’’ δεν θέλουν να καταστρέψουν ότι έκτισαν με κόπο όλη τη χρονιά και θα κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο καταθέτοντας ψυχή και πάθος για τη νίκη για να καταστούν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο αυξάνοντας τη διαφορά από τους ‘’Γαλαζοκίτρινους στους +4β. Η ισοπαλία σχετικά ευνοεί την ομάδα της Λεμεσού αφού θα διατηρηθεί στην κορυφή έστω και με την ελάχιστη του +1β. Την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Zorniger ενισχύουν με τα συνθήματα τους οι πέντε περίπου χιλιάδες (sold out) ένθερμοι οπαδοί τους με πυρήνα τους οργανωμένους Φυγάδες της Θύρας 1.

Από την άλλη η ομάδα του Σωφρόνη Αυγουστή έρχεται στο Τσίρειο γνωρίζοντας ότι χρειάζεται μόνο νίκη για να ανέβει στην κορυφή. Όλοι στον Αρχάγγελο ξέρουν ότι μόνο αν υπερβάλουν εαυτούς και με προσοχή θα φύγουν με το τρίποντο από το κατάμεστο με οπαδούς των ‘’Γαλάζιων’’ Τσίρειο στάδιο. Με το τέλος του Α’ Γύρου της κανονικής περιόδου ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να βρεθεί και εκτός 6-αδας και ελάχιστοι θα πίστευαν ότι την 8η αγωνιστική των Play Off θα βρίσκονταν μόνο στον -1β. από την κορυφή, διεκδικώντας τον τίτλο. Η ομάδα της Λευκωσίας θα έχει την συμπαράσταση των 887 οπαδών τους (το ελάχιστο ποσοστό που προνοεί η προκήρυξη).

Άξια αναφοράς είναι τα ακόλουθα στοιχεία που για πολλούς έχουν την σημασία τους σε σχέση με τον σημερινό αγώνα.

Στη φετινή περίοδο ο ΑΠΟΛΛΩΝ δεν έχασε αγώνα από τον ΑΠΟΕΛ.  Στις μέχρι τώρα 3 αναμετρήσεις τους 2 στην κανονική περίοδο και 1 στα Play off, ο ΑΠΟΛΛΩΝ νίκησε στο Τσίρειο με 2-1 τον Α’ Γύρο της κανονικής διάρκειας και οι 2 ομάδες εξήλθαν 2 φορές ισόπαλες στο ΓΣΠ (1-1 τον Β’ Γύρο της κανονικής διάρκειας και 0-0 στον Α’ Γύρο των Play Off). Στις τελευταίες 4 αναμετρήσεις στο Τσίρειο ο ΑΠΟΛΛΩΝ νίκησε 2 φορές, και 2 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους 2 αγώνες στο Τσίρειο νίκησε ο ΑΠΟΛΛΩΝ και ότι ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε για τελευταία φορά στο Τσίρειο τον Μάρτη του 2019.

Ο Σωφρόνης Αυγουστή αντιμετωπίζει την πρώην του ομάδα για 6η φορά ως αντίπαλος της. Τις 5 προηγούμενες έχασε 3 φορές και απέσπασε 2 ισοπαλίες. Ως προπονητής της ΑΕΚ έχασε 2-1 στην ‘’Αρένα’’ και 3-0 στο Τσίρειο και ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ έχασε 2-1 στο Τσίρειο και έφερε 2 ισοπαλίες με 0-0 και 1-1 στο ΓΣΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 2 επισκέψεις του ως αντίπαλος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο Τσίρειο μετρά ισάριθμες ήττες.

Φυσικά όλα αυτά είναι στατιστικά και προϊστορία που έχουν κάποια σημασία, αλλά σήμερα είναι ένας άλλος αγώνας και αναμένουμε να δούμε αν θα επαναληφθούν.

Αναμένουμε λοιπόν ένα συναρπαστικό αγώνα, με πάθος και πολλές προσωπικές ‘’μάχες’’ από τους ποδοσφαιριστές των δύο μονομάχων εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός με τις κινήσεις τακτικής των Zorniger και Αυγουστή.

Τον δικό τους ρόλο θα παίξουν φυσικά και οι κερκίδες των 2 ομάδων. Η αριθμητική παρουσία σαφέστερα υπέρτερη υπέρ των Γαλάζιων.

Το φύλλο αγώνα με τις αρχικές 11-άδες και τους αναπληρωματικούς: