Ο Τζολάκης απέκρουσε τρία πέναλτι και έστειλε τον Ολυμπιακό στο….Μπέρμιγχαμ (στιγμιότυπα)

Με ήρωα τον 22χρονο τερματοφύλακα Κωνσταντίνο Τζολάκη που απέκρουσε τρία πέναλτι ο Ολυμπιακός απέκλεισε μετά από ένα ματς-θρίλερ την Φενέρμπαχτσε στο «Σουκρού Σαρτάτσογλου» της Κωνσταντινούπολης, επικρατώντας με 3-2 στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λγκ όπου θα αντιμετωπίσει την αγγλική Αστον Βίλα (2 και 9 Μαΐου).

Οι Τούρκοι επικράτησαν με 1-0 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, ισοφαρίζοντας το πρώτο ματς που είχε βρει νικητές τους Πειραιώτες με 3-2. Ο Ολυμπιακός αν και βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, στάθηκε πολύ καλά και θα μπορούσε να «καθαρίσει» το ματς πριν από τα πέναλτι καθώς είχε δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης.

Οι Τούρκοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς ωστόσο η πρώτη τελική στο ματς ανήκει στον Ολυμπιακό με τον Τσικίνιο να κάνει στο 3’ το σουτ εκτός περιοχής και την μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ. Η πίεση της Φενέρμπαχτσε συνεχίστηκε και στο 12’ άνοιξε το σκορ όταν μετά από πάσα του Σιμάνσκι η μπάλα έφτασε λίγο έξω από την περιοχή των Πειραιωτών στον Καχβετσί ο οποίος με δυνατό αριστερό σουτ νίκησε τον Τζολάκη για το 1-0.

Στο 16’ η Φενέρμπαχτσε απείλησε και με δεύτερο γκολ όταν ο Τάντιτς βγήκε στην πλάτη της «ερυθρόλευκης» άμυνας, αλλά αντί να σουτάρει προσπάθησε να τροφοδοτήσει τον Τζέκο, για να κόψει την πάσα του ο Ορτέγκα. Σταδιακά οι παίκτες του Ολυμπιακού ισορρόπησαν την κατάσταση όμως δεν μπορούσαν να βγουν με αξιώσεις στην επίθεση και να απειλήσουν την εστία του Λιβάκοβιτς. Στο 33’ η Φενέρ είχε ακόμη μια καλή στιγμή με τον Καχβετσί να εξαπολύει ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής για να διώξει με ετοιμότητα ο Τζολάκης.

Στα λεπτά που απέμειναν μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους η «Φενέρ» συνέχισε να πιέζει, αλλά δεν βρήκε άλλη ευκαιρία απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα του Ολυμπιακού.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Μεντιλίμπαρ απέσυρε τον Γιόβετιτς κι έβαλε στη θέση του τον Ιμπόρα για να δώσει μεγαλύτερη ισχύ στη μεσαία γραμμή των Πειραιωτών. Στο 50’ ο Καντιόγλου έκανε μια κατά μέτωπο επίθεση προς τα καρέ των «ερυθρολεύκων» για να φτάσει η μπάλα στον Τζέκο που έκανε το σουτ, αλλά αυτό κόντραρε κι έφυγε σε κόρνερ.

Οι Πειραιώτες επιχείρησαν να κρατήσουν περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή τους στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όμως εξακολουθούσαν να έχουν πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων. Στο 73’ μετά από εκτέλεση φάουλ του Καχβετσί, ο Μπεκάο πήρε την πρώτη κεφαλιά για να πεταχτεί ο Τάντιτς στο δεύτερο δοκάρι χωρίς όμως να προλάβει  να  σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού.

Στο 80’ σε μια ξαφνική αντεπίθεση των «ερυθρολεύκων» ο Μασούρας βρέθηκα απέναντι από τον Λιβάκοβιτς και σούταρε για να αποκρούσει ο γκολκίπερ της Φενέρμπαχτσε, στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και με συνολικό σκορ (3-3) στα δύο παιχνίδια, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο 103’ οι Πειραιώτες έχασαν μοναδική ευκαιρία να σκοράρουν όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, ο Ιμπόρα πήρε την κεφαλιά για να αποκρούσει με το πόδι ο Λιβάκοβιτς και στη συνέχεια η μπάλα να χτυπήσει στο δοκάρι. Αμέσως μετά ήρθε ο Κάρμο να κάνει νέα κεφαλιά για να διώξει πάνω από τη γραμμή της εστίας ο Τζικού. Η «Φενέρ» είχε μια καλή στιγμή στο 113’ μ’ ένα σουτ του Τάντιτς που πέρασε λίγο άουτ. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης ο Ολυμπιακός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Ντόη. Αμέσως μετά ο Γερμανός διαιτητής Τόμπιας Στίλερ σφύριξε τη λήξη του παιχνιδιού για να ξεκινήσει η διαδικασία των πέναλτι.

Τα πέναλτι:

Ελ Κααμπί: 1-0

Τάντιτς: Αποκρούει ο Τζολάκης

Ελ Αραμπί: Αποκρούει ο Λιβάκοβιτς

Μπατσουαγί: 1-1

Ορτα: 2-1

Ουντέρ: Αποκρούει ο Τζολάκης

Μασούρας: 3-1

Τζικού: 3-2

Ροντινέι: Αποκρούει ο Λιβάκοβιτς

Μπονούτσι: Αποκρούει ο Τζολάκης

Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Ορτέγκα, Ποντένσε, Τζολάκης, Μασούρας, Σιμάνσκι και Εσε.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ισμαΐλ Καρτάλ): Λιβάκοβιτς, Οσαγί-Σάμουελ, Τζικού, Μπεκάο (99’ Σογιουντσού), Καντιόγλου, Σ. Σιμάνσκι (105’ Κρούνιτς), Γιούκσεκ (120’ Μπονούτσι), Φρεντ (86΄Ουντέρ), Καχβετσί (86’ Ζάιτς), Τάντιτς, Τζέκο (73’ Μπατσουαγί).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα (89’ Ρίτσαρντς), Τσικίνιο (107’ Ορτα), Εσε, Φορτούνης (107’ Ελ Αραμπί), Ποντένσε (64’ Μασούρας), Γιόβετιτς (46’ Ιμπόρα), Ελ Κααμπί.

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα: