Πω πω μια ανατροπή Made in Japan, ”τέζαραν” τους Γερμανούς που μπαίνουν σε μπελάδες

Οι Σαμουράι της έκοψαν τη φόρα! Με δυο γκολ σε ένα ονειρικό β΄μέρος, η Ιαπωνία επικράτησε 2-1 με ανατροπή κόντρα στη σπάταλη Γερμανία που πλήρωσε στο έπακρο την απελπιστική αστοχία της.

Η πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ του Κατάρ είχε γεύση παρόμοια με το φινάλε τους στα γήπεδα της Ρωσίας. Τότε που οι Γερμανοί είχαν ηττηθεί στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων από τη Νότια Κορέα, αποχωρώντας πρώιμα και άδοξα από τη διοργάνωση ως έκπτωτοι Πρωταθλητές Κόσμου. Και στην επιστροφή τους στην κορυφαία σκηνή για τη διεκδίκηση του θρόνου βίωσαν και πάλι την απογοήτευση, αυτή τη φορά από μια… διαφορετική ομάδα της Άπω Ανατολής. Η Ιαπωνία, περί ης ο λόγος, άντεξε στην πολιορκία των απελπιστικά σπάταλων Γερμανών και με δυο γκολ στο β΄μέρος τους έριξε σε… χαρακίρι με ονειρική ανατροπή (2-1) για να ολοκληρώσει μια ανέλπιστα εντυπωσιακή πρεμιέρα!

Η εκκίνηση του αγώνα πάντως δεν προμήνυε μια τέτοια δραματική εξέλιξη! Με εξαίρεση άλλωστε ένα άνευρο πρώτο δεκάλεπτο που τη βρήκε ευάλωτη στις αντεπιθέσεις της Ιαπωνίας, η Γερμανία αποδείχθηκε καθόλα κυρίαρχη στο ξεκίνημα. Ανεβάζοντας προοδευτικά ένταση και ταχύτητα, τα Πάντσερ είχαν κλείσει την αντίπαλο στο δικό της μισό στο α΄μέρος, σπαταλώντας τη μια ευκαιρία μετά την άλλη.

Η πρώτη ένδειξη ήταν μια κεφαλιά του Ιτακούρα που απομακρύνθηκε έγκαιρα ενώ είχε πάρει πορεία προς την εστία, όμως ακόμα και τότε οι Γερμανοί θα μπορούσαν να είχαν σβήσει τη σπίθα των Σαμουράι εν τη γενέσει της. Τέσσερα λεπτά αργότερα άλλωστε, τα Πάντσερ άγγιξαν το γκολ, αλλά έπεσαν ξανά πάνω στο τείχος Γκόντα! Ο κίπερ της Ιαπωνίας προχώρησε σε προσωπικό σόου, αφού προέβη σε τέσσερις επεμβάσεις εντός μερικών δευτερολέπτων, με αποκορύφωμα τα δυο στοπ σε σουτ και σκαστή κεφαλιά του Γκνάμπρι.

Ρούντιγκερ (16΄) και Κίμιχ (21΄) δεν κατάφεραν να βρουν δίχτυα στις κορυφαίες στιγμές των Γερμανών στο πρώτο ημίωρο, με τη λύση τελικά να προέρχεται από την άσπρη βούλα. Στο 30΄ο Ράουμ ανατράπηκε από τον Γκόντα, με τον Γκουντογκάν να ευστοχεί στο πέναλτι για το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο σε μεγάλη διοργάνωση. Το γκολ ελάφρυνε ακόμα περισσότερο τα πόδια των παικτών του Φλικ που άγγιξαν το 2-0 στο 45΄σε προσπάθεια του Μουσιάλα, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα είδαν το γκολ του Χάβερτς να ακυρώνεται για οφσάιντ.

Το ξεκίνημα του Β΄μέρους δεν παρουσίαζε σημάδια για κάτι διαφορετικό στην εξέλιξη της αναμέτρησης, με τους Γερμανούς να επιστρέφουν δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο και να σπαταλούν δυο καλές στιγμές με πρωταγωνιστές τους Γκνάμπρι και Μουσιάλα. Κι αφού στο 60΄ο Γκουντογκάν απέτυχε να εδραιώσει το προβάδισμα της Γερμανίας με πλασέ που βρήκε στο δοκάρι, η Ιαπωνία άρχισε να αναθαρρεί.

Σε εκείνο το σημείο η Ιαπωνία αποφάσισε να πάρει τα ρίσκα της, άγγιξε το γκολ σε ανεπανάληπτη διπλή ευκαιρία με τον Σακία να αστοχεί προ κενής εστίας (73΄), αλλά δυο λεπτά αργότερα έκανε τη ζημιά! Ο Νόιερ έκανε ασταθή επέμβαση σε διαγώνιο σουτ του Μιναμίνο, η μπάλα στρώθηκε στον Ντοάν που αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για το 1-1 προ κενής εστίας. Το γκολ της ισοφάρισης προκάλεσε έκρηξη ενθουσιασμού στους τυπικά φιλοξενούμενους που έμελλε να τιμωρήσουν για δεύτερη φορά την αποσβολωμένη Γερμανία.

Στο 83΄ο Ασάνο κατέβασε με άψογο κοντρόλ άντεξε στα μαρκαρίσματα και πάτησε στην περιοχή, ολοκληρώνοντας τη φάση με άψογο τελείωμα στον ουρανό των διχτύων του Νόιερ. Η Γερμανία πάλεψε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στα εναπομείναντα λεπτά, όμως αποδείχθηκε πως ήταν πολύ αργά. Το τελικό σφύριγμα βρήκε την Ιαπωνία να υπογράφει μια απογοητευτική πρεμιέρα για τη Γερμανία που έχασε για πρώτη φορά σε αγώνα Μουντιάλ ενώ προηγούνταν στο ημίχρονο από το 1978.

Γερμανία (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Ζίλε, Ρούντιγκερ, Σλότερμπεκ, Ράουμ, Κίμιχ, Γκουντογκάν (67΄Γκορέτσκα), Μίλερ (67΄Χόφμαν), Μουσιάλα (79΄Γκέτσε), Γκνάμπρι (90΄Μουκοκό), Χάβερτς (79΄Φούλκρουγκ)

Ιαπωνία (Χαζίμε Μοριγιάσου): Γκόντα, Σακάι (75΄Μιναμίνο), Γιοσίντα, Ιτακούρα, Ναγκατόμο (57΄Μιτόμα), Εντό, Τανάκα (71΄Ντοάν), Ιτο, Καμάντα, Κούμπο (46΄Τομιγιάσου), Μαέντα (57΄Ασάνο)

Πηγή: gazzetta.gr