Σαν σήμερα 4 Ιουλίου 2004, το ποδοσφαιρικό θαυμα της Εθνικής Ελλάδας

H 4η Ιουλίου θα μνημονεύεται για πάντα ως η ημέρα που ολοκληρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα «θαύματα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. H Ελλάδα ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης

Σαν σήμερα λοιπό στις 04 Ιουλίου του 2004 σε εκείνο το ανεπανάληπτο στις μνήμες των Ελλήνων EURO, το μεγάλο outsider με τις τεράστιες ψυχικές δυνάμεις η Ελλάδα αντιμετώπισε για 2η φορά μετά την πρεμιέρα την οικοδέσποινα του EURO Πορτογαλία των Cristiano Ronaldo, Deco, Luis Figo, Miguel, Carvalho, Costinha, Pauleta (μόνο διαβάζοντας τα ονόματα σε πιάνει ένα δέος), αυτή τη φορά για τον μεγάλο τελικό.

Ένα ταξίδι που είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, πάλι με αντίπαλο την Πορτογαλία στο εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης, στο Dragao. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η νικηφόρα πρεμιέρα με 2-1 για τη Γαλανόλευκη θα ήταν η αρχή αυτού του όμορφου παραμυθιού, όπου μετά και την ισοπαλία με την Ισπανία 1-1 κατάφερε να προκριθεί ως 2η.

Συνέχεια με την Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2000 την τεράστια Γαλλία το ‘’Πειρατικό’’ με τιμονιέρη τον Otto Rehhagel και τους λεβέντες του την νικούν με 1-0 με γκολ του Χαριστέα στο 65’ και την στέλλουν πίσω στη Γαλλία.

Σειρά στα ημιτελικά με την Τσεχία και πλέον η όρεξη των Ελλήνων άνοιξε για τα καλά. Με γκολ του Δέλλα στο 106’ λεπτό η μεγάλη αγαπημένη όλων πάει τελικό.

Οι λεβέντες Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής, Δελλας, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Κατσουρανης, Καραγκούνης, Νικολαΐδης, Χαριστεας, Βρύζας, Γιαννακόπουλος στο  Estádio da Luz στη Λισσαβώνα ήταν αποφασισμένοι να γράψουν ιστορία και μαζί με τη συμπαράσταση χιλιάδων Ελλήνων έκαναν ακόμα μια φορά την Ευρώπη να παραμιλά.

Το ρολόι έδειχνε το 57ο λεπτό στον τελικό. Ο Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ, ο Χαριστέας στην καρδιά της πορτογαλικής περιοχής υψώνεται στον αέρα και με δυνατή κεφαλιά στέλνει την μπάλα στα δίχτυα απογειώνοντας όλη την Ελλάδα!

Μια στιγμή που θα μείνει για πάντα με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία. Το τελικό σφύριγμα έφερε δάκρυα χαράς.  Στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες, το τεχνικό τιμ και τους ανθρώπους της αποστολής, στη γαλανόλευκη εξέδρα του γηπέδου της Λισαβόνας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές εκπλήξεις, το Ελληνικό έπος ήταν πλέον γεγονός!

Η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004!

Δείτε το video με στιγμιότυπα του τελικού: