Τελικός Κυπέλλου: ΑΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ αναμετρώνται για κατάκτηση του τροπαίου και συμμετοχή στο Conference League

Έφτασε η μέρα για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Κύπρου. ΑΕΛ και ΟΜΟΝΟΙΑ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ απόψε στις 19:00 σε ένα παιχνίδι στο οποίο θα παίξουν κυριολεκτικά τους κόπους όλης της χρονιάς. Πέραν του τροπαίου ο νικητής θα εξασφαλίσει ταυτόχρονα την πολυπόθητη έξοδο στην Ευρώπη.

Τα εισιτήρια για τη φιέστα του τελικού μοιράστηκαν εξίσου στις δύο ομάδες και έχουν προ πωληθεί, στην ΟΜΟΝΟΙΑ μάλιστα έχουν εξαφανιστεί εδώ και μέρες. Κοντά σε sold out και η ΑΕΛ. Το ΓΣΠ θα είναι κατάμεστο και όλοι φιλοδοξούν για μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου μακριά από επεισόδια. Η ΚΟΠ διοργανώνει φιέστα με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Σταβεντο και Ήβη Αδάμου.

Από πλευράς ΟΜΟΝΟΙΑΣ:

Όλοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τίτλο του Κυπέλλου που κατέχουν από την περσινή χρονιά. Οι «Πράσινοι» τέθηκαν εκτός διεκδίκησης του Πρωταθλήματος από νωρίς, επιπρόσθετα έχασαν το «τρένο» για την Ευρώπη μέσω Πρωταθλήματος και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο ματς της χρονιάς, τον τελικό Κυπέλλου. Η ομάδα της Λευκωσίας έχει στόχο τον τρίτο σερί τίτλο. Μετά το πρωτάθλημα το 2021, το κύπελλο το 2022, θέλει και πάλι το Κύπελλο. Είναι ένα ματς μακριά από την επίτευξη του στόχου της και θέλει να είναι συνεπής σ’ αυτό το ραντεβού. Το σημαντικότερο της σεζόν, το οποίο πέρα από τον τίτλο θα την σπρώξει και φέτος στην Ευρώπη.

Ο Σωφρόνης Αυγουστή και οι ποδοσφαιριστές του θα επιδιώξουν το τέλειο ματς, την εμφάνιση που δεν θα μπορεί να φρενάρει την προσπάθειά τους για κατάκτηση του τροπαίου. Οι προσδοκίες του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι μεγάλες και όλοι στο «Ηλίας Πούλλος» θέλουν να ανταποκριθούν στο μέγιστο βαθμό, ώστε το βράδυ να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Οι «Πράσινοι» θα έχουν κοντά τους και τον πρόεδρό τους. Ο Σταύρος Παπασταύρου θα φθάσει σήμερα και το βράδυ θα βρεθεί στο ΓΣΠ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους διοικούντες του Σωματείου, με στόχο να προκύψει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία διαχείρισης του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Από πλευράς ΑΕΛ:

Η ομάδα «γέμισε» κυριολεκτικά την κατάλληλη στιγμή και οι «μηχανές» της Λεμεσιανής ομάδας είναι στο φουλ, έτοιμη για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο που θα στείλει ταυτοχρόνως την ομάδα της ΑΕΛ στο αεροπλάνο για την Ευρώπη.

Ο κύπριος προπονητής των «Γαλαζοκιτρίνων»  Χρίστος Χαραλάμπους έχει προετοιμάσει τους ποδοσφαιριστές του με στόχο να ανακόψουν την ανάπτυξη των αντιπάλων τους και ταυτοχρόνως να είναι δημιουργικοί στο επιθετικό κομμάτι. Είναι ευτυχής αφού είναι σε θέση να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό σχήμα και παράλληλα να έχει γεμάτο πάγκο.

Η ομάδα της Λεμεσού έρχεται στο ΓΣΠ με την ψυχολογία στα ύψη, αποφασισμένη να σηκώσει το τρόπαιο και ταυτοχρόνως να αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για την Ευρώπη.

Στατιστική ανάλυση:

Η ΟΜΟΝΟΙΑ συμμετείχε σε 22 τελικούς Κυπέλλου και το κατέκτησε 15 φορές, ποσοστό επιτυχίας 68%. Η ΑΕΛ συμμετείχε σε 18 τελικούς και το κατέκτησε 7 φορές, ποσοστό επιτυχίας 39%. Στατιστικά δηλαδή η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από την ΑΕΛ όταν βρίσκεται σε τελικό να κατακτά το τρόπαιο.

Οι δύο σημερινοί αντίπαλοι αναμετρήθηκαν άλλες δύο φορές στον τελικό κυπέλλου. Το 1988 στο τελικό που έγινε στο Τσίρειο οι «Πράσινοι» νίκησαν με 2-1 και στον τελικό  του 2012 στον τελικό που έγινε στο ΓΣΠ, νίκησαν και πάλι οι «Πράσινοι» με 1-0. Στατιστικά έχει 100%, δηλαδή η ΟΜΟΝΟΙΑ όποτε βρέθηκε στον τελικό με αντίπαλο την ΑΕΛ την κερδίζει.

Η τελευταία φορά που κατέκτησε το Κύπελλο η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν μόλις πέρσι, αντιθέτως η ΑΕΛ το κέρδισε πριν 4 χρόνια. Χρονικά η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει πιο πρόσφατη επιτυχία κατάκτησης του Κυπέλλου.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ κόντρα σε ομάδες της Λεμεσού αναμετρήθηκε σε τελικό κυπέλλου συνολικά 7 φορές και το κατέκτησε 5 φορές, ποσοστό επιτυχίας 72%. Η ΑΕΛ κόντρα σε ομάδες της Λευκωσίας αναμετρήθηκε σε τελικό κυπέλλου συνολικά 8 φορές και το κατέκτησε 3 φορές, ποσοστό επιτυχίας 38%. Στατιστικά δηλαδή η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες κατάκτησης του Κυπέλου όταν έχει αντίπαλο ομάδα από τη Λεμεσό, σε σχέση με τις πιθανότητες κατάκτησης του από την ΑΕΛ όταν έχει αντίπαλο ομάδα από τη Λευκωσία.

Τέλος ο προπονητής της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Σωφρόνης Αυγουστή έχει δύο παρουσίες ως πρωτος προπονητής σε τελικό κυπέλλου και μία παρουσία σε Super Cup, εκ των οποίων έχει κερδίσει ένα τελικό κυπέλλου και το Super Cup, ποσοστό επιτυχίας σε παρουσίες τελικού 66%. Ο προπονητής της ΑΕΛ Χρίστος Χαραλάμπους είχε συμμετοχή ως μέλος της τεχνικής ηγεσίας σε ένα τελικό κυπέλλου και τον έχει κερδίσει.

Φυσικά όλα τα πιό πάνω είναι απλά στατιστικά και προϊστορία που έχουν κάποια σημασία για αυτους που δίνουν την ανάλογη σημασία, όμως σήμερα είναι ένας άλλος αγώνας και αναμένουμε να δούμε αν τα στατιστικά και η προϊστορία θα επαναληφθούν ή απλά θα αποδείξουν ότι αυτά δεν παίζουν ποδόσφαιρο αλλά οι ποδοσφαιριστές.

Η κορυφαία σφυρίχτρα στον κόσμο θα διευθύνει το σημερινό τελικό.

Την κορυφαία σφυρίχτρα παγκοσμίως κατάφερε να φέρει στην Κύπρο η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για τον τελικό Κυπέλλου. Ο Σιμόν Μαρτσίνιακ θα είναι ο διαιτητής στο μεγάλο ραντεβού των δύο ομάδων στο ΓΣΠ.

Μάλιστα λίγο μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα ήλθε και η ανακοίνωση από την ΟΥΕΦΑ για τους διαιτητές των τελικών στις διοργανώσεις της και ο ίδιος διαιτητής, ο Σιμόν Μαρτσίνιακ, ορίστηκε διαιτητής και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Ιντερ.

Έτσι, μετά τον τελικό του Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι η κορυφαία σφυρίχτρα στον κόσμο ο Πολωνός διαιτητής θα προσθέσει στο βιογραφικό του άλλη μία σπουδαία αναμέτρηση. Λίγες ημέρες προηγουμένως θα κοσμήσει με την παρουσία του τον τελικό Κυπέλλου Κύπρου.

 

Privacy Preference Center