Τεράστια ανατροπή και πρόκριση του Ολυμπιακού Πειραιώς

Ο Ολυμπιακός διέλυσε με 1-6 την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο γήπεδο της Μπάτσκα Τόπολα στη Σερβία σ’ ένα ματς που κρίθηκε στην παράταση και ανατρέποντας το σκορ της ήττας του (1-4) στο πρώτο ματς στο Φάληρο πριν από μια εβδομάδα, προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν από το πρώτο δευτερόλεπτο του ματς με απίστευτο πάθος και δεν άφησαν τους Ισραηλινούς να πάρουν ανάσα, πετυχαίνοντας ένα… μικρό θαύμα. Μάλιστα αν η Μακάμπι δεν είχε μειώσει σε 1-3 στις αρχές του δεύτερου μέρους, τότε ο Ολυμπιακός με την ορμή που είχε θα μπορούσε να «καθαρίσει» την πρόκριση στην κανονική διάρκεια του παιχνιδιού. Δύο γκολ από πλευράς Ολυμπιακού πέτυχε ο ΕΛ Κααμπί- με το δεύτερο να είναι αριστούργημα και από ένα οι Ποντένσε, Φορτούνης, Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί.

Οι Πειραιώτες μπήκαν δυνατά στο ματς κυνηγώντας ένα γρήγορο γκολ που θα αναπτέρωνε τις ελπίδες τους για ανατροπή του σκορ της ήττας τους στο πρώτο παιχνίδι και το κατάφεραν. Συγκεκριμένα στο 10’ ο Ποντένσε έκανε το σουτ μέσα από την μεγάλη περιοχή και η μπάλα αφού πρώτα χτύπησε στο δεξί δοκάρι, στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα του Μισπάτι για το 0-1. Η πίεση των «ερυθρολεύκων» συνεχίστηκε και στο 25’ άγγιξαν το δεύτερο γκολ όταν μετά το γύρισμα του Ορτέγκα, ο Ελ Κααμπί έκανε το πλασέ από το ύψος του πέναλτι για να διώξει ενστικτωδώς σε κόρνερ ο γκολκίπερ της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ενα λεπτό αργότερα ο Ορτα έκανε το γέμισμα στην πλάτη της άμυνας των Ισραηλινών για να πεταχτεί ο Ελ Κααμπί που δεν πρόλαβε για λίγο να βρει την μπάλα και να την σπρώξει προς τα δίχτυα.

Ο Ολυμπιακός έφτασε τελικά σε δεύτερο γκολ στο 36’ όταν ο Ποντένσε έκλεψε την μπάλα στον χώρο του κέντρου και την πέρασε στον Φορτούνη που μπήκε στην περιοχή των Ισραηλινών και πλάσαρε εύστοχα τον Μισπάτι για το 0-2. Οι «ερυθρόλευκοι» που έκαναν ότι ήθελαν την άμυνα των Ισραηλινών, πέτυχαν το 0-3 στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους όταν ο Ποντένσε βρήκε με καταπληκτική σέντρα τον Ελ Κααμπί στο δεύτερο δοκάρι κι αυτός με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα.

Το δεύτερο μέρος πάντως δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον Ολυμπιακό καθώς στο 55’ η Μακάμπι Τελ Αβίβ κέρδισε πέναλι σε μαρκάρισμα του Ρέτσου πάνω στο Κανιτσόφσκι και ο Ζαχάβι από την άσπρη βούλα μείωσε σε 1-3  στο 57’ δίνοντας ξανά αβαντάζ πρόκρισης στους Ισραηλινούς. Οι Περαιώτες όμως αντέδρασαν άμεσα και στο 65’ ο Ελ Κααμπί με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι μετά από σέντρα του Ορτέγκα διαμόρφωσε το 1-4, φέρνοντας το ματς σε απόλυτη ισορροπία.

Ο Ολυμπιακός γλίτωσε το δεύτερο γκολ στο 77’ όταν ο Πέρετζ δεν κατάφερε από κοντά να βρει την μπάλα με το κεφάλι και να την σπρώξει προς τα δίχτυα του Τζολάκη μετά από σέντρα του Νταβίντα. Ο Ολυμπιακός έχασε τεράστια ευκαιρία να «κλειδώσει» την πρόκριση στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν  Γιόβετιτς βρέθηκε μετά από πάσα του Ελ Αραμπί, απέναντι από τον Μισπάτι, αλλά πλάσαρε ελάχιστα άουτ, με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στην παράταση.

Εκεί όπου οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν στο 93’ το πέμπτο γκολ (1-5) με κοντινό σουτ του Γιόβετιτς μετά από εκτέλεση φάουλ του Φοροτύνη από πλάγια θέση και αδυναμία της άμυνας της Μακάμπι να απομακρύνει την μπάλα. Μάλιστα οι Πειραιώτες έδωσαν το τελειωτικό «χτύπημα» στην Μακάμπι στο 103′ όταν ο Εσε τροφοδότησε τον Μασούρα, αυτός ξεπέρασε τον Μισπάτι και γύρισε προς τον Ελ Αραμπί που έσπρωξε την μπάλα με πλασέ στην ανυπεράσπιστη εστία για το 1-6.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ιταλός Μαουρίτσιο Μαρινάνι. Με κίτρινη κάρτα χρεώθηκαν οι Νταβίντα, Φορτούνης και Ποντένσε. Ο τελευταίος συμπλήρωσε κάρτες και θα χάσει το πρώτο ματς των προημιτελικών.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ρόμπι Κιν): Μισπάτι, Σαχάρ (96’ Κοέν), Ναχμίας, Σάμποριτ, Ρεβίβο (113΄Νταβιτζάντα), Πέρετζ, Φαν Οβεριμ (74΄Τούργκεμαν), Κανιτσόφσκι, Νταβίντα (108’ Γ. Κοέν), Μίλσον (14’ Μπιτόν, 108’ Μποτόσο), Ζαχάβι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι (105’ Κίνι), Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Τσικίνιο, Ορτα (82’ Γιόβετιτς), Φορτούνης (96’ Μασούρας), Ποντένσε (102’ Ιμπόρα), Ελ Κααμπί (87’ Ελ Αραμπί).