Φωνάζουν στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ για την επιλεκτική χρήση του VAR ψες και έχουν δίκιο. Αναλύουμε το πρωτόκολλο VAR

Πάρα πολλοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Κύπρο διερωτώνται κατά πόσον υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από αυτούς που πρέπει για το τι είναι το VAR και πως ακριβώς χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να μην υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Το αποτέλεσμα του αγώνα ψες στο ΓΣΠ μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝΑ κρίθηκε με μία απόφαση του διαιτητή κ. Αργυρού μετά από παρέμβαση του Διαιτητή VAR κ. Φωτίου και επανεξέταση (ΕΤΑ – Επί Τόπου Ανασκόπηση) του διαιτητή κ. Αργυρού στο 90’ + 2’ λεπτό. Η απόφαση του διαιτητή Αργυρού μετά και την ΕΤΑ ήταν ο καταλογισμός πέναλτι υπέρ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με το οποίο ισοφάρισε σε 1-1. Το πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει τη σημασία του είναι ότι ο διαιτητής κ. Αργυρού έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι αλλά ο VAR  κ. Φωτίου πρότεινε επανεξέταση.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ διαμαρτύρεται και με το δίκαιο του για μία φάση στο 25’ λεπτό, όπου ζήτησαν πέναλτι σε απλωμένο και αφύσικη θέση χέρι του Esselink που φαίνεται ξεκάθαρα από το video του αγώνα. Στη συγκεκριμένη φάση ο διαιτητής Ανδρέας Αργυρού σε αντίθεση με την φάση των καθυστερήσεων που αναφέραμε πιο πάνω ζήτησε ο ίδιος με βάση τους κανονισμούς της IFAB για τη χρήση του VAR επανεξέταση της φάσης. Προσέξτε το σημαντικό που έχει τη σημασία του, ότι ο ίδιος ο διαιτητής χρησιμοποίησε το δικαίωμα της επανεξέτασης και δεν ήταν πρόταση επανεξέτασης από τον VAR κ. Φωτίου.

Με την κατάλληλη υπόδειξη του ο κ. Αργυρού σταμάτησε τον αγώνα ως επιβάλλουν οι κανονισμοί, για να αρχίσει η επανεξέταση από το VAR και είχε το δικαίωμα και σημειώνεται με έμφαση, να πράξει ένα από τα ακόλουθα δύο:

  1. Να πάρει μια απόφαση με βάση μόνο τις πληροφορίες πού έλαβε από τον VAR ή
  2. Να δει το σχετικό βίντεο άμεσα πριν την τελική του απόφαση (Επί Τόπου Ανασκόπηση – ΕΤΑ).

Ο κ. Αργυρού αποφάσισε να εμπιστευθεί (!!!!) την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Φωτίου κάτι που  αποδείχθηκε από το video της συγκεκριμένη φάσης ότι κακώς έπραξε αφού τον αφήνει και αυτόν εκτεθειμένο αφού είχε το δικαίωμα να ζητήσει ΕΤΑ και να δει ο ίδιος το βίντεο και δεν το έπραξε.

Έχουμε την άποψη ότι αφού οι διαιτητές είναι οι άρχοντες του αγώνα γιατί όταν ζητούν επανεξέταση (ειδικά όταν πρόκειται για πέναλτι) γιατί δεν πάνε να δούνε με τα μάτια τους την φάση που οι ίδιοι ζητούν επανεξέταση μέσα από την διαδικασία ΕΤΑ; Γιατί εκτίθενται επιτρέποντας τον διαιτητή του VAR να αποφασίσει αυτός ενώ την τελική ευθύνη της απόφασης την έχει ο ίδιος;

Είναι καιρός να μάθουν ΟΛΟΙ πως ακριβώς λειτουργεί το VAR και εν ανάγκη η ίδια η ομοσπονδία να υποδείξει στους διαιτητές προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη ας καθυστερήσει το παιγνίδι ακόμα 2-3 λεπτά και να πηγαίνουν σε  Επί Τόπου Ανασκόπηση (ΕΤΑ).

Όπως έλεγε και η μακαριστή γιαγιά μου ‘’Μεν τρώεις φαί γιε μου μασημένο που τον άλλο’’!!!

Δείτε το Πρωτόκολλο εδώ:

VAR Protocol CYP-2020-2