ΑΠΟΛΛΩΝ: Ο αγώνας με την Cork City και η επιστροφή στο Champions League μετά από 16 χρόνια

Επιστροφή στο Champions League για τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ και κανένας δεν θέλει να θυμάται τις αναμετρήσεις της παρθενικής συμμετοχής των Γαλάζιων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Πάμε πίσω 16 χρόνια όταν ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ είχε στεφθεί Πρωταθλητής για 3η χρονιά στην ιστορία του και όλοι πίστευαν στο δυνατό σύνολο του Bernd  Stange αναμένοντας και μια βατή κλήρωση για να προχωρήσουν στον Β’ Προκριματικό Γύρο.

Η κληρωτίδα της UEFA έκανε το χατίρι στους Γαλάζιους και ‘’έβγαλε’’ την άσημη Cork City Ιρλανδίας . Όλοι είχαν πίστη στον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές  με μπροστάρηδες τους  Chvalovsky, Μερκή, Barun, Michalski, Arig, Paiva και Sosin και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη σε όλους αλλά και στον κόσμο του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ότι η ομάδα με σοβαρότητα αλλά και τις ικανότητες τους που υπερτερούσαν των Ιρλανδών θα περνούσαν εύκολα η δύσκολα. Χαριτολογώντας μάλιστα κάποιοι οπαδοί των Γαλάζιων την αποκαλούσαν ‘’Μπυραρία του Cork’’και μερικοί εξ αυτών πήγαν όπως πίστευαν για ταξίδι αναψυχής και μπύρες στην όμορφη και γραφική πόλη της Ιρλανδίας.

Πρώτος αγώνας στο Turners Cross στις 12 Ιουλίου 2006

Φθάνουμε στον πρωτο αγώνα, αλλά τα  πράγματα δεν εξελίχτηκαν έτσι όπως τα ανέμεναν σχεδόν όλοι στο Γαλάζιο στρατόπεδο και οι Ιρλανδοί της ‘’Μπυραρίας του Cork’’ αιφνιδίασαν τους Γαλάζιους, τους ‘’κλείδωσαν’’ κυριολεκτικά και με γκολ του Woods στο 62’ λεπτό νίκησαν με 1-0. Μια νίκη που πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους 5500 οπαδούς τους αφού οι Ευρωπαϊκές επιτυχίες της ομάδας τους δεν αποτελούσε και ούτε μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς.

Δείτε τις φασεις του Α’ Αγωνα:

Ο Bernd  Stange και οι ποδοσφαιριστές του μετά το ηχηρό χαστούκι ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους Ιρλανδούς να γράψουν ιστορία εις βάρος τους.

Δεύτερος αγώνας στο ΓΣΠ στις 19 Ιουλίου 2006

Φθάνουμε στον επαναληπτικό που όλοι περίμεναν. Όλοι πίστευαν ότι ο Γερμανός ‘’διάβασε’’ καλά τους Ιρλανδούς, ότι οι ποδοσφαιριστές θα κυριαρχήσουν με τις ικανότητες τους και φυσικά ότι ο κόσμος θα σπρώξει τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ να ανατρέψει το ‘’μικρό’’ 1-0 του πρώτου αγώνα. Οι Γαλάζιοι μπήκαν αποφασισμένοι να ‘’καθαρίσουν’’ τους Ιρλανδούς από την αρχή του αγώνα για να ηρεμίσουν όλοι. Όμως κάπου η αστοχία, κάπου η ατυχία και φυσικά κάπου η αμυντική συμπεριφορά των Ιρλανδών, άφησαν το σκορ στο 0-0 με το τέλος του Α’ ημιχρόνου. Στη επανάληψη οι Γαλάζιοι μπήκαν ακόμα πιο φορτσάτα στον αγώνα και πέτυχαν το γκολ που ήθελαν σχετικά νωρίς στο 51’ λεπτό με τον Sosin. Εκεί άπαντες πήραν τα πάνω τους και πίστεψαν ότι θα έλθει και το 2ο γκολ και η πρόκριση θα γέρνει προς Λεμεσό μεριά. Εκεί που η ομάδα πίεζε σε μια στατική φάση μετά από κόρνερ η άμυνα των Γαλάζιων κυριολεκτικά ”κοιμήθηκε” και ο Murray στο 75’ ανενόχλητος πέτυχε το 1-1 και όλοι ‘’πάγωσαν’’. Είχαν πλέον 15 λεπτά στη διάθεση τους να πετύχουν όχι ένα αλλά 2 γκολ αφού υπήρχε και ο κανόνας του εκτός έδρας γκολ. Τα πόδια ήταν βαριά, η ‘’Μπυραρία’’ άντεξε την πίεση και πλέον η πρώτη συμμετοχή του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο Champions League έμεινε στην ιστορία ως πλήρως αποτυχημένη.

Δείτε τις φάσεις του Β Αγώνα:

Σήμερα 3 Αυγούστου 2022, 16 χρόνια μετά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ είναι πλέον σε άλλο επίπεδο σε όλους τους τομείς, έχει αποκτήσει μια Ευρωπαϊκή νοοτροπία μέσα από τις επιτυχίες των τελευταίων 9 χρόνων στην Ευρώπη και είναι αποφασισμένος να γράψει αυτός ιστορία κόντρα στο θεωρητικό φαβορί την  Maccabi Haifa.

Στις αναμετρήσεις τους οι Πρωταθλητές με την γειτονική ομάδα, έχουν 2 συμπτώσεις με τις αναμετρήσεις του 2006. Τόσο η Cork όσο και η Maccabi αγωνίζονται με Πράσινο χρώμα και ο επόμενος αντίπαλος σε περίπτωση πρόκρισης θα είναι κατά μεγάλη πιθανότητα ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου όπως θα ήταν και το 2006 αν προκρινόταν.