ΑΡΗΣ Λεμεσού: Τα πιο γλυκά γενέθλια σήμερα για τους Πρωταθλητές με 93 χρόνια ιστορίας

Τα 93 του χρόνια ιστορίας γιορτάζει σήμερα ο Πρωταθλητής ΑΡΗΣ.

Η ιστορία της ιδρυσης και η πορεία του ΑΡΗ Λεμεσού, έχει ως εξης:

Αθλητικός μουσικός σύλλογος της Λεμεσού. Ιδρύθηκε το 1930 αλλά η επίσημη λειτουργία έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1932 με τη συγχώνευση των σωματείων «ΑΠΟΛ» και «Σούλι». Στον  Άρη εντάχθηκαν και ποδοσφαιριστές του διαλυθέντος σωματείου Ποσειδώνας Λεμεσού. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του «Άρη» απάρτιζαν τέσσερα μέλη του «ΑΠΟΛ» (Κώστας Κυριακίδης, Αναστάσιος Σιούκρης, Βαρνάβας Παπακωνσταντίνου και Κυριάκος Πρωτοπαπάς) και τρία μέλη του σωματείου «Σούλι» (Κλεάνθης Χριστοφόρου, Δημήτρης Κουβάς και Θεόδωρος Ποταμίτης). Γενικός γραμματέας του νέου σωματείου ορίστηκε ο Κώστας Κυριακίδης. Το 1968 ο «Άρης» ενώθηκε με το σωματείο της Λεμεσού ΕΠΑΛ. Με τη δημιουργία θέσης προέδρου του σωματείου, το 1967, πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο χημικός Παντιάς Κωνσταντινίδης.

Έμβλημα και έδρα

Το έμβλημά του είναι το αστέρι που δηλώνει την αριστεία, μέσα στην ασπίδα του θεού Άρη, του ολυμπιακού θεού του πολέμου. Τα χρώματα του είναι πράσινα, το χρώμα της ελπίδας και το λευκό που δείχνει καθαρότητα.

Έδρα του Άρη από την ίδρυση του έως το 1975 ήταν το παλιό ΓΣΟ στη Λεμεσό.  Από το 1975 έως και το 2022 ο Άρης χρησιμοποιούσε ως έδρα το Τσίρειο Στάδιο. Στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στο στάδιο Αλφα Μέγα στο Κολόσι.

 

ΚΟΠ

Ο «Άρης» είναι ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και αγωνιζόταν κατά καιρούς πότε στην Α’ κατηγορία και πότε στη Β’ κατηγορία των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Ο ΑΡΗΣ Λεμεσού υπήρξε μεγάλο εκκολαπτήριο   ποδοσφαίρου, αφού από τη μήτρα του εμφανίστηκαν σπουδαίοι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Ανδρέας Κισσονέργης, ο Πανίκος Χατζηλοϊζου, ο Ανδρέας Κοτσώνης, ο Λάκης Παπαδόπουλος κά . Ο ΑΡΗΣ επίσης κατά καιρούς προχώρησε σε μεταγραφές μεγάλων ξένων ποδοσφαιριστών. Μία εξ΄αυτών ήταν την περίοδο 1989-90, όταν ο ΑΡΗΣ άφησε άφωνους τους οπαδούς της Κύπρου, κάνοντας τη μεγαλύτερη μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή στην Κύπρο. Ο μεγάλος Σοβιετικός επιθετικός Όλεγκ Μπλαχίν, ο μοναδικός κάτοχος μιας χρυσής μπάλας (1975) που έπαιξε στην Κύπρο, ήταν πλέον «Ταξιάρχος» και όλοι έτρεξαν για να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για να τον δουν να αγωνίζεται με τα χρώματα του Άρη, όπου κι αν έπαιζε.
Ο ΑΡΗΣ Λεμεσού έχει παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου Κύπρου το 1989 και έχει κερδίσει πέντε πρωταθλήματα Β΄Κατηγορίας (1954,1956,1994, 2011,2013). Ονομάζεται «ελαφριά ταξιαρχία», λόγω του μαχητικού πνεύματος και της γενναιότητας που κατέχει και κατείχε, με την πάροδο των ετών.

Δεκαετία 2010-2019

Την περίοδο 2009-10 τερματίζει στη 12η θέση και υποβιβάζεται στη Β΄ κατηγορία. Στο κύπελλο Κύπρου 2009-10, μετά από 20 χρόνια, φτάνει στα ημιτελικά, όπου και αποκλείεται από τον ΑΠΟΕΛ. Την περίοδο 2010-11 κατακτά το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας και προβιβάζεται στην Α΄ κατηγορία. ην περίοδο 2011-12 τερματίζει στη 12η θέση και υποβιβάζεται εκ νέου. Κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας την περίοδο 2012-13 και επιστρέφει στην Α΄ κατηγορία.  Την περίοδο 2013-14 τερματίζει στην 11η θέση.

Την περίοδο 2014-15 τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας. Παρόλο που σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος θα προβιβάζονταν στην Α΄ κατηγορία μόνο οι δύο ομάδες, εντούτοις μετά το τέλος του πρωταθλήματος αποφασίστηκε η αύξηση των ομάδων της Α΄ κατηγορίας από 12 σε 14 και έτσι προβιβάστηκε και η τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας. Ακολούθησαν 3 συνεχόμενες παρουσίες στην Α΄ κατηγορία. Την περίοδο 2017-18 τερμάτισε στην 13η θέση και υποβιβάστηκε.

Δεκαετία 2020-2029

Την περίοδο 2019-20 ο Άρης συμμετείχε στη Β΄ κατηγορία 2019-20. Η ομάδα διεκδικούσε την άνοδο της στη Β΄ κατηγορία. Λόγω της Πανδημίας του κορονοϊού το πρωτάθλημα αρχικά ανεστάλη και στη συνέχεια διεκόπη. Ο Άρης ήταν στην τρίτη θέση τη στιγμή της διακοπής και δεν προβιβάστηκε στη Α΄ κατηγορία. Την περίοδο 2020-21 τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας και προβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία. Την περίοδο 2021-22 τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά συμμετοχή σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ 2022–23.

Ευρωπαϊκή συμμετοχή

Την περίοδο 2022-23 ο Άρης συμμετείχε στα προκριματικά του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ 2022–23. Αντίπαλος του Άρη ήταν η Νεφτσί Μπακού ΠΦΚ. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 21 Ιουλίου 2022 στο ΑΕΚ Αρένα, με τον Άρη να κερδίζει με 2-0.  Ωστόσο, στον επαναληπτικό αγώνα έχασε με 3-0 και αποκλείστηκε.

Πρώτη φορά Πρωταθλητής

Τα τελευταία χρόνια ο Αρης πραγματοποιεί πολύ αξιόλογες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα Α Κατηγορίας της Κύπρου, με αποκορύφωμα την έξοδο στην Ευρώπη την περίοδο 2022. Νέος πρόεδρος του Σωματείου είναι ο  Λευκορώσσος Vladimir Federov.  Αποκορύφωμα της ανόδου του Άρη είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η 21η Μαρτίου 2023 υπήρξε ιστορική μέρα καθώς μετά από 93 ολόκληρα χρόνια από το έτος ίδρυσής της (1930) κατέκτησε τον παρθενικό της τίτλο. Είναι η 11η ομάδα που κατέκτησε τον πρωτάθλημα Κύπρου, μετά τις ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ, Απόλλων, ΕΠΑ, Ολυμπιακό, Πεζοπορικό, Τραστ και ΤσετινΚαγιά.

Μουσική

Ο «Άρης» έχει να επιδείξει μια πολύ αξιόλογη πολιτιστική δράση και η χορωδία του σωματείου έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή ιστορία στο μουσικό τομέα. Ο πρώτος υπεύθυνος του μουσικού τμήματος του σωματείου ήταν ο Λούβρης. Στα 1939 το μουσικό τμήμα ανέλαβε ο μουσουργός Σόλων Μιχαηλίδης που εργάστηκε ως το 1956, όταν έφυγε για την Ελλάδα. Στην περίοδο 1956-1962 οι μουσικές δραστηριότητες του « Άρη» σταμάτησαν. Από το 1962 και εξής (1984) τη χορωδία του σωματείου διευθύνει ο Μαρίνος Μιτέλλας. Η χορωδία του «Άρη» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στην Ελλάδα, τη Βρεττανία τη Γερμανία και άλλες χώρες, έχει γυρίσει δίσκους κι οι εκτελέσεις της μεταδίδονται από ραδιοσταθμούς διαφόρων χωρών.

Πρώτος ο « Άρης», στα 1951, ανέβασε στην Κύπρο όπερα («Διδώ και Αινείας») σε συνεργασία με τον μουσικό σύλλογο «Μότσαρτ» Λευκωσίας. Εκτός από τη μουσική, ο «Άρης» υπηρέτησε και το θέατρο, ανεβάζοντας αρκετά έργα. Ανάμεσα στις άλλες πολιτιστικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται διαλέξεις και συζητήσεις πάνω σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος.

Τα χρώματα του σωματείου είναι το πράσινο και το άσπρο.