ΑΜΚΕ: Στην 2η θέση στα αγωνίσματα στίβου και συνολικά για την Κύπρο

Με συνολική συγκομιδή 24 μεταλλίων, ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, η παρουσία του κυπριακού στίβου στους 19ους  Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τους οποίους διοργάνωσε η Μάλτα.

Η τελευταία ημέρα δεν κύλησε όπως ακριβώς θα θέλαμε, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Από τη μια υπήρχαν κάποιες ατυχίες στη δική μας ομάδα και από την άλλη, οι Μαλτέζοι αθλητές και αθλήτριες αγωνίζονταν με «φτερά» στα πόδια. Το Σάββατο στην πόλη Μάρσα, η δύναμη της έδρας μίλησε για μία ακόμη φορά, με τη Μάλτα να βλέπει τα δικά της παιδιά να βρίσκονται στην κορυφαία αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση στην καριέρα τους και να «σαρώνουν» τα μετάλλια, καταρρίπτοντας αρκετά εθνικά, ατομικά και φετινά ρεκόρ. Έτσι, στο τέλος των τριών ημερών του στίβου, η Μάλτα κατέκτησε την ιστορική πρώτη νίκη της στον κλασικό αθλητισμό με 15 χρυσά, 7 αργυρά και 10 χάλκινα μετάλλια, σύνολο 32 (!!!) αλλά και στη γενική κατάταξη του Πίνακα των Μεταλλίων με 38 χρυσά, δείχνοντας ουσιαστική πρόοδο. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο μέσος όρος των συνολικών μεταλλίων της Μάλτας στον στίβο, στις προηγούμενες 18 διοργανώσεις ήταν μόλις εννέα (9)!!!

Για την κυπριακή ομάδα τα πράγματα δεν ήταν άσχημα, όπως άφησαν να εννοηθούν κάποιοι που δεν γνωρίζουν το άθλημα, τις ατομικές επιδόσεις των συμμετεχόντων και τις ιδιαίτερες καταστάσεις στον στίβο. Όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τίμησαν την ΚΟΕΑΣ και την ΚΟΕ που τους επέλεξαν να αγωνιστούν. Κάποια παιδιά είχαν άτυχες στιγμές, κάποια δεν βρέθηκαν στη μέρα τους, κάτι που συμβαίνει στον κάθε άνθρωπο, όμως, η γενική τους παρουσία ήταν αντάξια των επιδόσεών τους και της υφιστάμενης αγωνιστικής τους αξίας. Απλώς, στη συγκεκριμένη διοργάνωση εμφανίστηκαν αθλητές να εκπροσωπούν χώρα στην οποία δεν ανήκουν επίσημα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, αφού αυτό προβλέπεται από τους κανονισμούς των ΑΜΚΕ και άλλαξαν τις πραγματικές ισορροπίες, ενώ επαναλαμβάνουμε και τη φανταστική κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι αθλητές και οι αθλήτριες της Μάλτας. Όπως και να έχει, θα κάνουμε πιο εκτενή αναφορά για τον στίβο στους ΑΜΚΕ σε επόμενό μας ρεπορτάζ.

Με το τέλος των 34 αγωνισμάτων του στίβου η Κύπρος πανηγύρισε 7 χρυσά, 12 ασημένια και 5 χάλκινα μετάλλια, σύνολο 24, κατακτώντας στην τελευταία ημέρα 3 χρυσά, 4 αργυρά και 1 χάλκινο Να προσθέσουμε και τις «άβολες» ένδεκα (11) τέταρτες θέσεις. Στατιστικά, να αναφέρουμε ότι η συγκομιδή των επτά (7) μόλις χρυσών μεταλλίων είναι η δεύτερη χειρότερη στην ιστορία του κυπριακού στίβου, μετά τα 5 χρυσά του 1999 στο Λίχτενσταϊν και μόλις η δεύτερη φορά που δεν κατακτούμε διψήφιο αριθμό χρυσών μεταλλίων σε ΑΜΚΕ. Επίσης, τα συνολικά 24 μετάλλια, είναι η πιο πενιχρή συγκομιδή μεταλλίων για τον στίβο μετά το 1999. Ωστόσο, θα πρέπει να μην ξεχνάμε τις αναγκαστικές απουσίες λόγω προβλημάτων υγείας των Αμίν Χαντίρι (5.000μ. και 10.000μ.), της Σταυρινής Φιλίππου (800μ.), της Ναταλίας Ευαγγελίδου (1.500μ.), του Νικόλα Φράγκου (3.000μ. στιπλ, 5.000μ.), την απουσία καλών μας αθλητών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ και είχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις με το Πανεπιστήμιό τους, αλλά και την επιλογή πρωτοκλασάτων αθλητών μας για συμμετοχή σε διεθνή μίτινγκ. Προσθέτουμε, ακόμη την έξυπνη απόφαση της Μαλτέζικης Ομοσπονδίας για μη συμπερίληψη στο πρόγραμμα στίβου έξι αγωνισμάτων, στα οποία η ίδια είναι «άδεια», ενώ η Κύπρος θα μπορούσε να κατακτούσε τουλάχιστον τέσσερα χρυσά μετάλλια. Τα αγωνίσματα αυτά είναι το ύψος γυναικών και ανδρών, η σφυροβολία ανδρών, η δισκοβολία γυναικών, η σφαιροβολία γυναικών και ο ακοντισμός γυναικών. Να περάσουμε, όμως, στην αγωνιστική παρουσία των αθλητών και αθλητριών μας στην τελευταία ημέρα του στίβου.

Στην πρώτη κούρσα της βραδιάς, τα 200μ. ανδρών, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά, με τον 18χρονο Μαλτέζο Γκρέιαμ Πελεγκρίνι να κάνει καταπληκτική κούρσα και να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο με 21.22, με τους δικούς μας αθλητές να πετυχαίνουν μεν την καλύτερη φετινή τους επίδοση, όμως δεν ήταν αρκετή για να τους ανεβάσει στο βάθρο. Ο Σταύρος Αυγουστίνου τερμάτισε 4ος με 21.42 και ο Άλεξ Μπίτσι 5ος με 21.58. Δεύτερος ήταν άλλος ένας 18χρονος ο Ντέιβιντ Γουόλινγκ από το Λουξεμβούργο με 21.28 (ατομική επίδοση) και τρίτος ο Φραντσέσκο Σανσοβίνι από το Σαν Μαρίνο με 21.39 (ατομική επίδοση).

Φανταστική κούρσα έκανε η Ολίβια Φωτοπούλου στα 200μ. γυναικών, τερματίζοντας στην 1η θέση με 22.99, που αποτελεί ισοφάριση της ατομικής της επίδοσης και ταυτόχρονα πήρε το ρεκόρ αγώνων από την Ελένη Αρτυματά (23.34, 2009). Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη δείχνει ότι και φέτος θα κάνει πολύ γρήγορες κούρσες και θέτει άμεσα υποψηφιότητα για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Την καλύτερη κούρσα στην καριέρα της έκανε η αθλήτρια του Κυριάκου Αντωνίου Μαριάννα Πισιάρα, καλύπτοντας την απόσταση σε 24.33, χρόνος -δυστυχώς- που δεν ήταν αρκετός για να την ανεβάσει στο βάθρο, αφού τερμάτισε στην 4η θέση. Κι αυτό εξαιτίας του ότι οι δύο Μαλτέζες ήταν αρκετά γρήγορες και πήραν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα η Κάρλα Σικλούνα σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ Μάλτας με 23.74.

Καταστροφική ήταν η κούρσα των 400μ. με εμπόδια ανδρών για τον Τάσο Βασιλείου, ο οποίος έφυγε καταπληκτικά, είχε μεγάλο προβάδισμα και πήγαινε για τεράστια επίδοση, όμως μπουρδουκλώθηκε στο 7ο εμπόδιο, έπεσε και έχασε τεράστια ευκαιρία για επιτυχία. Κι όπως ήταν φυσικό δεν μπόρεσε να τερματίσει. Ο Ανδρέας Γεωργίου συνέχισε τις όχι καλές κούρσες του στη φετινή χρονιά, τερματίζοντας 4ος σε 55.92 και περιμένει να δει πώς θα βελτιωθεί στο υπόλοιπο της χρονιάς. Νικητής της κούρσας ήταν ο Αντρέα Ερκολάνι Βόλτα με 52.12, που αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ Σαν Μαρίνο.

Στα 400μ. με εμπόδια γυναικών, η Καλυψώ Σταύρου κατάφερε να διατηρήσει από την αρχή μέχρι το τέλος την πρώτη θέση, παρά το ότι πιέστηκε αρκετά στα τελευταία μέτρα, από τις τρεις που ακολουθούσαν, οι οποίες κατέγραψαν νέα ατομική επίδοση! Η αθλήτρια του Κυριάκου Αντωνίου τερμάτισε στην 1η θέση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, με την καλύτερη φετινή εμφάνισή της και χρόνο 1:00.45. Η Χρυστάλλα Λαζάρου δεν μπόρεσε να κάνει τη γρήγορη κούρσα, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 6η θέση σε 1:03.12.

Το ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση αυτήν την περίοδο επιβεβαίωσε ο Σπύρος Σάββα, ο οποίος έριξε στον ακοντισμό στα 66,20μ. (έχει φετινό που είναι ατομικό 73,86μ.), καταλαμβάνοντας ωστόσο τη 2η θέση και το αργυρό μετάλλιο. Πρώτος ήταν ο Ισλανδός Ορν Ντάβιντσον με 71,69μ., που είναι η καλύτερη φετινή του επίδοση.

Στο τριπλούν ανδρών ο Μαλτέζος Αρμάνι Τζέιμς κατέρριψε τρεις φορές την ατομική του επίδοση και με καλύτερο άλμα στα 14,49μ., κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Ευτυχώς που ο Σταύρος Σταύρου κατάφερε στο τελευταίο άλμα του να φτάσει στα 14,05μ. (ισοφάριση φετινής επίδοσης) και να πάρει το ασημένιο μετάλλιο. Ο Μιχάλης Γεωργαλλέττος έμεινε πίσω από τις πραγματικές του δυνατότητες, καταγράφοντας μόλις ένα έγκυρο άλμα στα 13,39μ., μένοντας στην 4η θέση.

Στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. ανδρών, η ομάδα μας φάνηκε να μην είναι πολύ γρήγορη και κακά τα ψέματα τα τελευταία χρόνια μάς λείπουν οι γρήγοροι στους δρόμους ταχύτητας. Τα τέσσερα παιδιά (Βασίλης Βαρνάβα, Παΐσιος Δημητριάδης, Άλεξ Μπίτσι και Σταύρος Αυγουστίνου) έκαναν καλή προσπάθεια, τερματίζοντας στην 3η θέση σε 41.19, πίσω από τη Μάλτα (40.59) και το Σαν Μαρίνο (41.15), οι οποίες πέτυχαν νέα εθνικά ρεκόρ!

Στα 4Χ100μ. γυναικών φάνηκε το πρόβλημα με την έλλειψη προπονήσεων στις αλλαγές και έτσι δεν μπόρεσαν τα κορίτσια (Μαριάννα Πισιάρα, Παντελίτσα Χαραλάμπους, Μαρία Αντωνίου και Ολίβια Φωτοπούλου) να κάνουν κούρσα αντάξια των ατομικών τους δυνατοτήτων, τερματίζοντας δεύτερες πίσω από τη Μάλτα, σε 45.62.

Στα 5.000μ. γυναικών, τα πράγματα ήταν εξαρχής δύσκολα για τη Μαρία Παπαναστασίου, η οποία πάλεψε μέχρι τέλους για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, όμως τερμάτισε στην 4η θέση σε 18:36.24, με τις Μαλτέζες να κάνουν και σε αυτό το αγώνισμα το 1-2. Να αναφέρουμε ότι ο τραυματισμός του Νικόλα Φράγκου δεν του επέτρεψε να τρέξει στα 5.000μ. ανδρών και θα κάνει αγώνα δρόμου με την επιστροφή στην Κύπρο, για να προλάβει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων σε τρεις εβδομάδες.

Στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. ανδρών οι δικοί μας αθλητές κρατούσαν την πρωτοπορία μέχρι τα τελευταία 80 μέτρα, όταν ο Γάλλος Τεό Αντάντ, ο οποίος συνέτριψε το ρεκόρ αγώνων στα 400μ. απλά, προσπέρασε τον Σταύρο Σπύρου και χάρισε στο Μονακό την πρώτη θέση με 3.12.42, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ αγώνων που κατείχε η Κύπρος από το 2003 (3:12.50). Τα δικά μας παιδιά (Παύλος Νικολάου, Ανδρέας Δημητριάδης, Παΐσιος Δημητριάδης και Σταύρος Σπύρου) πρέπει να είναι υπερήφανα για την κούρσα τους, αφού έκαναν καταπληκτική δουλειά, έτρεξαν αρκετά γρήγορα και τερμάτισαν στη 2η θέση σε 3:12.64, βάζοντας βάσεις για καλύτερους χρόνους στις επόμενες ευκαιρίες. Άλλωστε, είναι οι ηθικοί νικητές της σκυταλοδρομίας, αφού το Μονακό εκπροσώπησαν Γάλλοι και Ιταλός αθλητές.

Το τελευταίο αγώνισμα στίβου των 19ων ΑΜΚΕ, είχε απόλυτα κυπριακό γυναικείο άρωμα, αφού τα κορίτσια μας της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. δεν επέτρεψαν καμία αμφισβήτηση για την κυριαρχία τους, αφού από το πρώτο 400άρι της Καλυψούς Σταύρου και έπειτα ήταν καθαρά μπροστά. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι Χρύσω Γεωργίου, Ραφαέλλα Δημητρίου και η Καλλιόπη Κουντούρη, η οποία τερμάτισε σε 3:44.31, χάνοντας το ρεκόρ αγώνων της Ισλανδίας (2015) για μόλις ένα χιλιοστό (3:44.30). Ωστόσο έκλεισαν πανηγυρικά το τριήμερο με το έβδομο χρυσό μετάλλιο στη Μάρσα και φρόντισαν ο δικός μας Εθνικός Ύμνος να ακουστεί τελευταίος στο στάδιο στίβου της Μάρσα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ Γ΄ ΗΜΕΡΑΣ ΣΤΙΒΟΥ

200Μ. ΑΝΔΡΩΝ (+1,3 μ/δ)

Σταύρος Αυγουστίνου                           21.42                    4ος

Άλεξ Μπίτσι                                             21.58                    5ος

200Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ (+1,5 μ/δ)

Ολίβια Φωτοπούλου                              22.99                    1η – ΧΡΥΣΟ

Μαριάννα Πισιάρα                                  24.33                    4η

ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ

Σπύρος Σάββα                                        66,20μ.                 2ος – ΑΡΓΥΡΟ

(62,98μ., 64,00μ., 66,20μ., 61,60μ., 64,48, 64,36μ.)

ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΑΝΔΡΩΝ

Σταύρος Σταύρου                                   14,05μ. (+1,1)     2ος – ΑΡΓΥΡΟ

(άκυρο, άκυρο, 13,91μ., 13,65μ., άκυρο, 14,05μ.)

Μιχάλης Γεωργαλλέττος                        13,39μ. (+0,8)     4ος

(άκυρο, άκυρο, 13,39μ., άκυρο, άκυρο, άκυρο)

400Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

Ανδρέας Γεωργίου                                 55.92                    4ος

Τάσος Βασιλείου                                    Δ.Τερμ.                 /

400Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καλυψώ Σταύρου                                   1:00.45                 1η – ΧΡΥΣΟ

Χρυστάλλα Λαζάρου                              1:03.12                 6η

4Χ100Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Εθνική Ομάδα                                         41.19                    3οι – ΧΑΛΚΙΝΟ

(Βασίλης Βαρνάβα, Παΐσιος Δημητριάδης, Άλεξ Μπίτσι, Σταύρος Αυγουστίνου)

4Χ100Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εθνική Ομάδα                                         45.62                    2ες – ΑΡΓΥΡΟ

(Μαριάννα Πισιάρα, Παντελίτσα Χαραλάμπους, Μαρία Αντωνίου, Ολίβια Φωτοπούλου)

5.000μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Μαρία Παπαναστασίου                          18:36.24               4η

4Χ400Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Εθνική Ομάδα                                         3:12.64                 2οι – ΑΡΓΥΡΟ

(Παύλος Νικολάου, Ανδρέας Δημητριάδης, Παΐσιος Δημητριάδης, Σταύρος Σπύρου)

4Χ400Μ. ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εθνική Ομάδα                                         3:44.31                 1ες – ΧΡΥΣΟ

(Καλυψώ Σταύρου, Χρύσω Γεωργίου, Ραφαέλλα Δημητρίου, Καλλιόπη Κουντούρη)

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

ΧΩΡΑ                                             ΧΡ.          ΑΡ.          Χ.            ΣΥΝ.

(1) Μάλτα                                      15           7              10           32

(2) ΚΥΠΡΟΣ                                  7              12            5              24

(3) Λουξεμβούργο                        3              7              4              14

(4) Μονακό                                    3              0              0              3

(5) Ανδόρα                                    2              5              4              11

(6) Σαν Μαρίνο                             2              1              3              6

(7) Ισλανδία                                   1              1              5              7

(8) Μαυροβούνιο                          1              1              1              3

(9) Λίχτενσταϊν                              0              0              1              1