Μια διαφορετική προσέγγιση του ντέρμπι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ με στοιχεία απόδοσης από Wyscout

Το απόλυτο Ελληνικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι αιωνίων απόψε στη Ελλάδα μεταξύ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Πειραιώς.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια οι ‘’Πράσινοι’’ χαρακτηρίζονται ως φαβορί κόντρα στους ‘’Ερυθρόλευκους’’ πριν από την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Σας παρουσιάζουμε μια διαφορετική προσέγγιση του ντέρμπι από στατιστικά στοιχεία απόδοσης όπως τα παρουσιάζει ο συνάδελφος Βασίλης Σαμπράκος από το gazzetta.gr

Διαβάστε το άρθρο:

«Ο Βασίλης Σαμπράκος αντλεί στοιχεία απόδοσης από το Wyscout και γράφει για το αγωνιστικό σχέδιο που θα ετοιμάσουν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Μίτσελ για ένα ντέρμπι που είναι πιθανό να κριθεί στην ψυχική και πνευματική προετοιμασία των δύο ομάδων.

Αν κανείς λάβει υπόψη την αγωνιστική κατάσταση των δύο μονομάχων, εύκολα οδηγείται στην διαπίστωση ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι είμαστε τυχεροί που αυτό το ντέρμπι δεν έτυχε νωρίτερα και ήρθε μπροστά μας τώρα, στην 11η αγωνιστική της Superleague ’23. Διότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός είναι καλύτερες ομάδες συγκριτικά με την αγωνιστική συμπεριφορά που είχαν στις πρώτες αγωνιστικές αυτού του πρωταθλήματος. Και είναι τέτοια τα ένστικτα των δύο αντιπάλων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από την πορεία που έχει διαγράψει ο κάθε ένας μέχρι εδώ στο πρωτάθλημα, που μας υπόσχονται ένα ιστορικό ντέρμπι.

Από τον Παναθηναϊκό περιμένεις ένα αγωνιστικό σχέδιο που θα πατάει στην πεπατημένη των προηγούμενων 6 παιχνιδιών που έδωσε στην γεμάτη Λεωφόρο. Παιχνίδι μεγάλης κατοχής (έχει μέσο όρο 58,9%), με 25-30 οργανωμένες επιθέσεις και 10-12 τελικές προσπάθειες, των οποίων η μέση αξία είναι “αρκετή” για να πετύχει δύο γκολ (xG: 1.83) και όραμα να συνεχίσει να είναι το ίδιο αποτελεσματικός επιθετικά. Τούτη τη φορά βεβαίως δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαστήματα του παιχνιδιού κατά των οποίων τη διάρκεια ο Παναθηναϊκός θα στήσει χαμηλότερα το αμυντικό του μπλοκ, στο μεσαίο τρίτο του τερέν, προκειμένου αφενός να κάνει διαχείριση δυνάμεων και αφετέρου να ποντάρει στην πολύ καλή λειτουργία του στις επιθετικές μεταβάσεις όταν επανακτά την κατοχή της μπάλας. Στην εξέλιξη των αγώνων του πρωταθλήματος στη Λεωφόρο υπήρξαν διαστήματα κατά τα οποία ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθοδηγούσε την ομάδα του προκειμένου αυτή να διαχειριστεί με υπομονή την κατάσταση του παιχνιδιού, χωρίς να χάνει την επιθετική νοοτροπία της, και αυτό είναι πιθανό να το κάνει στο ντέρμπι. Διότι δεν θα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο του μεσοεπιθετικά και κατά συνέπεια θα είναι αναγκασμένος να βοηθήσει τους βασικούς του να κρατήσουν δυνάμεις για να ολοκληρώσουν το παιχνίδι.

Στη φάση άμυνας ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει λόγο να επιδιώξει να αλλάξει κάτι στην λειτουργία μιας ομάδας που δεν επιτρέπει μεγάλες ευκαιρίες στον αντίπαλο (xG αντιπάλου στη Λεωφόρο: 0.55). Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός δεν κάνει συχνά λάθη στην κυκλοφορία της μπάλας στο δικό του μισό του τερέν, ούτε βρίσκεται συχνά σε κατάσταση να αμυνθεί με λιγότερους παίκτες συγκριτικά με τους επιτιθέμενους.

Το δείγμα των εκτός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού στον καιρό του Μίτσελ είναι μικρό (2) για να μπορεί κανείς να πατήσει επάνω του και να προεκτιμήσει την στρατηγική και την τακτική του Ισπανού προπονητή στη Λεωφόρο. Με όσα όμως έχουμε δει στους 5 αγώνες που έχει καθοδηγήσει ο Μίτσελ τον Ολυμπιακό, εκτός από το να διαπιστώσουμε βελτίωση, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στη Λεωφόρο η ομάδα του θα επιχειρήσει να πάρει την μπάλα και να κάνει μεγάλη κατοχή. Την ίδια υπόθεση μπορούμε να κάνουμε σχετικά και με την λειτουργία του στη φάση άμυνας – δηλαδή ότι θα υπάρξουν διαστήματα κατά τα οποία ο Ολυμπιακός θα ανεβεί ψηλά στο τερέν για να κάνει επιθετική άμυνα και να επιχειρήσει να επανακτήσει την μπάλα για να επιτεθεί.»

Πηγή κειμένου και φωτο: gazzetta.gr