Ιστορική βραδιά για το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Η κατάταξη της UEFA και τα λεφτά των ομίλων

Απόψε γράφεται μια λαμπρή σελίδα για το Κυπριακό ποδόσφαιρο αφού για πρώτη φορά θα έχουμε εκπροσώπηση από τρεις κυπριακές ομάδες σε φάση ομίλων της UEFA.

Για να φτάσουμε σε αυτό το επίτευγμα έπαιξε ρόλο η κατάταξη της Κύπρου στην UEFA κατά την περσινή χρονιά, αφού με την 15η θέση είχε σίγουρη εκπροσώπηση σε Όμιλο του Conference League ο Πρωταθλητής και μετά το πόλεμο στην Ουκρανία ευνοήθηκε και ο Κυπελλούχος μας που εξασφάλισε σίγουρη συμμετοχή  για την ίδια διοργάνωση.  Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η διπλή εκπροσώπηση στην 3η τη τάξη διοργάνωση. Όμως η Κύπρος θα μπορούσε τελικά να είχε τριπλή εκπροσώπηση στην 2η τη τάξη διοργάνωση, αφού πέραν των προκρίσεων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της ΑΕΚ, ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ έχασε την πρόκριση χωρίς ήττα στα πέναλτι.

Οι τρεις Ευρωπαίοι μας έχουν μπροστά τους  δύο προκλήσεις.

Πρώτο να εξασφαλίσουν τα οικονομικά ανταλλάγματα από την ισοπαλία ή νίκη.  Συγκεκριμένα στο Europa League που συμμετέχει η ΟΜΟΝΟΙΑ και η ΑΕΚ η νίκη πληρώνει €630.000 και η ισοπαλία €210.000. Στο Conference League που συμμετέχει ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ  η νίκη πληρώνει €500.000 και η ισοπαλία €166.000.

Δεύτερο να εξασφαλίσουν βαθμούς στο Ranking της ίδιας της ομάδας αλλά ταυτόχρονα της Κύπρου. Κάθε νίκη στον όμιλο ανεξαρτήτως διοργάνωσης δίνει στον σύλλογο 2000 βαθμούς (400 στην Κύπρο) και κάθε ισοπαλία 1000 βαθμούς (200 στην Κύπρο).

Οι τρεις Ευρωπαίοι πρεσβευτές μας λοιπόν κρατούν την οικονομική ενίσχυση αλλά και την σειρά κατάταξης της ομάδας τους στα ‘’πόδια’’ τους, αλλά και της κατάταξης της χώρας μας στην δύσκολη προσπάθεια να αναρριχηθεί ξανά στην 15η προνομιούχα θέση της UEFA που εξασφαλίζει τα ακόλουθα:

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Για τις άλλες θέσεις έχουμε:

Η 16η και η 17η θέση

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)

Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο Κυπελλούχος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Ας ευχηθούμε όλοι μας καλή τύχη και μία επιτυχημένη πορεία στον ΑΠΟΛΛΩΝΑ, την ΟΜΟΝΟΙΑ και την ΑΕΚ, ώστε η ιστορική εξασφάλιση τριπλής Κυπριακής  συμμετοχής σε Ευρωπαϊκούς Ομίλους που ξεκινά απόψε, να έχει την μέγιστη συγκομιδή τόσο σε βαθμούς όσο και σε χρήματα για τις ομάδες μας. Ο στόχος είναι κοινός και τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει μία ομάδα την ία χρονιά είναι ‘’προίκα’’ για οποιαδήποτε άλλη ομάδα εξασφαλίσει συμμετοχή την επόμενη χρονιά, αφού η χώρα μας θα ανεβαίνει στην συνολική βαθμολογία της UEFA.

Αυτή είναι η κατάταξη της UEFA σήμερα από την 15η θέση μέχρι την 22η